Proljetni susret djelatnika Vojnog ordinarijata u Splitu

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizirao je proljetni susret za djelatnike Vojnog ordinarijata, Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu (MORH), Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom (MUP) i pomoćnika vojnih i policijskih kapelana koji je održan od 31. svibnja do 3. lipnja u Duhovnom centru „Oaza sv. Marije Krucifikse“ na Kamenu u Splitu.

Susret je započeo u utorak 31. svibnja okupljanjem i večernjom svetom misom, a narednih dana tijekom susreta održana su tri predavanja.

Prvo predavanje vodio je kapelan policijske kapelanije „Bl. Miroslav Bulešić“ don Ilija Jakovljević  o temi „Sinodalni hod o zajedništvu, sudjelovanju i poslanju u Crkvi“. Crkva je u svojoj naravi sinodalna i ona tu sinodalnost živi svakodnevno. Sinoda razmatra aktualno stanje u Crkvi. Svaki naš međusobni susret, susreti s našim vjernicima; posebno naša hodočašća kako na međunarodnoj razini, tako i na nacionalnoj i regionalnoj, vidljivi su znak sinodalnog života naše Vojne biskupije. Papa Franjo želi da sinodalni hod bude model življenja Crkve. Nepovjerenje vjernika u Crkvu potrebno je obnoviti međusobnim povjerenjem putem dijaloga između naroda i hijerarhije. Potrebno je stvaranje novih i iskrenih odnosa i izgrađivanje mostova među ljudima uključivanjem svakoga ponaosob. Sve to vodi promjeni mentaliteta i obraćenju srca, a cilj je osposobiti Crkvu za bolje i kvalitetnije svjedočenje Radosne vijesti, poručio je don Ilija.

Predavač je nadalje naveo deset puteva sinodalnosti: 1. Svi smo suputnici na istome putu 2. Slušati 3. Govoriti 4. Zajednički slaviti euharistiju. 5. Suodgovornost 6. Dijalog uključuje šutnju i trpljenje 7. Dijalog i odnos prema braći kršćanima drugih vjeroispovijesti važan je segment zajedništva. 8. Sudjelovanje u vlasti: Crkva koja teži timskome radu. 9. Razlučivati i odlučivati 10. Odgajati se za sinodalnost. Zajedništvo treba biti životno načelo. Važno je slušati vapaj naroda dok ne dođemo u suglasje s voljom na koju nas Bog poziva, istaknuo je don Ilija. U sklopu navedenog predavanja održan je rad u grupama kroz dvije teme 1. Slušati i 2. Suputnici na istom putu. Sudionici su zatim podijeljeni u dvije skupine iznoseći svoja iskustva na temelju zadanih pitanja.

Drugo predavanje održao je kapelan poslužitelj policijske kapelanije „Sv. Mihovil arkanđeo“ don Hrvoje Relja o temi „Razlučivanje bogatog mladića iz evanđeoske prispodobe“ (Mk 10,21). Što je mladiću činiti kako bi baštinio život vječni? Kroz ovu temu promatrala su se tri stupnja duhovnog života: 1. Idi i što imaš, prodaj. 2. Podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. 3. A onda dođi i idi za mnom. Don Hrvoje je potaknuo sudionike susreta da razmišljaju o ovim zapovijedima u kontekstu Božjeg saveza s ljudima.

U Starom zavjetu Bog je sklopio Savez sa izabranim narodom – Izraelom – i pozvao ga da vrši zapovijedi kako bi ušli i zaposjeli obećanu zemlju. U Novom zavjetu Bog sklapa novi Savez s ljudima i ako se držimo zapovijedi, Bog nam dariva Kraljevstvo Božje. Najsavršeniji put u ovome svijetu je vršenje treće zapovijedi koju Isus daje mladiću (dođi i idi za mnom). Treći stupanj je ljudima nemoguć, ali Bogu je sve moguće. Moralni život bez duhovnog života je nemoguć. Bez milosrđa Božjeg nema spasenja. Ovo razmatranje potaknulo je sudionike susreta na nasljedovanje Isusa Krista kako bi postigli spasenje i život vječni za što je potrebna Božja milost.

Treće predavanje održao je kapelan policijske kapelanije „Sv. Mihovil arkanđeo“ don Marko Trogrlić o  temi „Učenici na putu u Emaus”, prenoseći iskustva onih koji putuju. Cjelokupan ljudski život je putovanje usmjereno prema nekom cilju. Na tom putovanju Isus Krist prilazi svakom čovjeku kako bi putovao s njime. Bitno se Kristu prepustiti na tom putu da nas vodi u životu. Svatko tko iskreno traži Gospodina moći će ga prepoznati i naći na pravi način. Biti svjedok vjere danas je veliki izazov društva, a izuzetno je važno međusobno utvrđivanje u vjeri, istaknuo je don Marko.

Predavač je prenio poruku svima: Isus Krist je živ i uskrsnuo, a naše životno putovanje je uvijek u zajednici kako bi lakše otkrili živoga Boga u našim životima koji rasvjetljava našu egzistenciju. Euharistija je ključ za promjenu naših života i ako shvatimo smisao našeg životnog hoda moći ćemo mirno krenuti iz „Emausa u Jeruzalem“. Svatko je od nas biće na putovanju i pozvani smo prepoznati Isusa Krista na tom putu i otkriti smisao našega života, istaknuo je don Marko.

U srijedu 1. lipnja nakon večernje mise, na zamolbu predavača i policijskih kapelana, don Hrvoja Relje i don Marka Trogrlića, vicepostulator kauze za kanonizaciju blaženog Miroslava Bulešića don Ilija Jakovljević predao je relikvije blaženog Miroslava Bulešića za kapelicu u sjedištu Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, te zaželio da ih blaženi Miroslav nadahnjuje, prati i zagovara, te im pomogne na putu svetosti.

U četvrtak 2. lipnja sudionici su posjetili Solin gdje je služena misa i gdje su sudionici posjetili Starokršćanske spomenike stare Salone. Tamo je predavanje održao prof. dr. sc. Ivan Matijević. Prenio je duh prvih kršćana na ovim prostorima i našim korijenima. Također obišli su muzej maslina i maslinarstva i gospodarstvo „Stella Croatica“ na Klisu gdje su ih ugostili Melita i Andrija Polić.

Tijekom proljetnog susreta polaznici su imali prigodu za zajedničko druženje i rekreativni program, a uz biskupskog vikara za pastoral MUP fra Frane Musića sudionike je obišao generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo. Susret je završio u petak 3. lipnja jutarnjom misom i zajedničkim ručkom. Na kraju susreta upućena je zahvala časnim sestrama na gostoprimstvu, izvijestili su iz Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.