Grkokatolici proslavili blagdan Svete Trojice u Vrlici

Dalmatinski grkokatolici i ove su godine svečano proslavili blagdan župe Svete Trojice u Vrlici u subotu 11. lipnja.

Najprije je održana panihida (molitva za pokojne) ispred spomen-kapelice Svete Trojice koja je izgrađena prošle godine. Nakon toga je služena Sveta liturgija u crkvi Gospe Rožarice koju je predvodio o. Zenjo Zastavni. Služili su još fra Ivan Čupić i o. Jan Jakubov koji živi u obližnjim Kričkama, a prošle godine je imenovan vrličkim grkokatoličkim župnikom. Klapa ”Drniš” održala je koncert, a na proslavi su se okupili vrlički rimokatolički župnik, franjevci, gradsko poglavarstvo, rimokatolici iz Vrlike i okolice kao i hodočasnici iz Splita i Brodarice.

O. Zenjo u propovijedi je naglasio da svakim grijehom umiremo te da smo kao kršćani pozvani da ustajemo iz mrtvih kako nas poziva sv. Pavao. Svaki trenutak života je dragocjen jer u svakom smo pozvani da stvaramo duhovno bogatstvo s kojim ćemo prijeći iz zemaljskog u Nebesko Carstvo. Moramo se i sami potruditi tj. dignuti se iz mrtvih jer nas Bog neće na silu ugurati u raj ako mi to nećemo, upozorio je propovjednik.

Grkokatolička župa Vrlika osnovana je davne 1834. godine i pripada Dalmatinskom grkokatoličkom vikarijatu. Grkokatolički župnici bili su ugledni i aktivni članovi mjesne zajednice. Istaknuo se don Petar Stanić koji je tijekom službe u Vrlici bio povjerenik Kninskoga starinarskog društva te je surađivao s poznatim hrvatskim arheolozima don Franom Bulićem i fra Lujom Marunom. Tijekom 20. stoljeća vrlički grkokatolici su bili izloženi raznim pritiscima, dosta ih se iselilo, a 1971. godine srušena im je crkva. Proslava Svete Trojice u Vrlici obnovljena je prošle godine kada je nakon više desetljeća služena liturgija, a mjesto je pohodio križevački vladika Milan Stipić. Na proslavi u Vrlici se zajedno s domaćinima nađu grkokatolici i rimokatolici iz Žumberka, Zagreba, Križevaca i ostalih dijelova Hrvatske. Vrličani tako imaju priliku upoznati liturgijsko bogatstvo Katoličke Crkve, a hodočasnici povijesne znamenitosti i prirodne ljepote vrličkog kraja.