Otvoren prvi kongres „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“ u Sinju

U petak, 17. lipnja, otvoren je prvi kongres „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“, a trodnevni program održat će se u Svetištu Gospe Sinjske. Glavni organizatori ovoga događaja su Turistička zajednica grada Sinja, Svetište Gospe Sinjske i Kršćanski poslovni klub iz Zagreba, a kao cilj kongresa navode popularizaciju, a time i dugoročno očuvanje postojeće sakralne baštine hrvatskih marijanskih svetišta. 

Na kongresu su sudjelovala svetišta iz cijele Hrvatske te Crne Gore, a organizatori se nadaju da će im se ubuduće pridružiti i svetišta iz susjedne Bosne i Hercegovine. Cijeli program započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio gvardijan sinjskoga svetišta fra Ante Čovo u koncelebraciji s upraviteljima ostalih svetišta. Nakon svete mise uslijedila je zajednička molitva te otvaranje programa.

Prisutnima se prvi obratio gradonačelnik Sinja g. Miro Bulj koji je rekao da je ponosan da se ovakav kongres prvi put održava baš u gradu Sinju jer se Čudotvornoj Gospi Sinjskoj utječe cijeli hrvatski narod, a naposljetku se sudionicima stavio na raspolaganje te zaželio ugodan rad i boravak u sinjskom samostanu. Prisutne goste u nastavku je pozdravio dožupan Splitsko-dalmatinske županije g. Stipe Čogelja koji je u šaljivom tonu rekao da dalmatinci u svemu žele biti prvi te izrazio zadovoljstvo da se ovakav skup prvi put organizira baš u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je prepuna kulturne i duhovne baštine. Spomenuo je projekte Staze Gospe Sinjske i Camina Imota kojima se na veću razinu diže i turistički vid duhovne baštine naše županije. Zaželio je da ovih nekoliko dana rada svim sudionicima bude ugodno. Potom se sudionicima obratila gđa. Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Herceg-bosanske županije koja je prisutne kroz stihove pjesme 'Rajska Djevo, kraljice Hrvata' usmjerila na odnos čiste ljubavi između Hrvata i Nebeske Majke. „On je očit u zaštiti koju je Majka svome narodu pružala u vremenima teških ratova, bolesti, progona pod tuđinskom vlasti te je tako odnos s Majkom Božjom postao dio identiteta hrvatskog katoličkog stanovništva koje je, iako razasuto po cijelom svijetu, jedan narod“, ističe gđa. Nakić. Ukazala je i na važnost revitalizacije staza Gospe Sinjske koje su simbol biblijskih staza spasenja, ali i staza kojima stoljećima hodi hrvatski puk. Podsjetila je da je za opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima potrebno jedinstvo te zaželjela da na tom putu našem narodu pomognu dobri Stvoritelj i nebeska Majka.

U ime Hrvatskog mariološkog instituta prisutnima se obratio fra Gabrijel Hrvatin Jurišić i svima čestitao na organizaciji ovakvoga skupa za kojega vjeruje da će donijeti obilne plodove. Podsjetio je na nastojanja fra Karla Balića u napredovanju mariološke znanosti u Hrvata, na važnije aktivnosti Hrvatskog mariološkog instituta od njegova osnutka do danas te najavio novi jednogodišnji specijalistički studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji će upraviteljima svetišta i župnicima pomoći da dublje uđu u problematiku svetišta, hodočašća, ispovijedanja i naviještanja Božje riječi. Zaželio je da ovaj susret u Sinju pomogne da se svi kućama vrate oduševljeni u ljubavi prema Bogu, Majci Božjoj i hrvatskome narodu. Posljednji se obratio gvardijan sinjskoga Svetišta fra Ante Čovo koji je, u ime organizatora, izrazio ponos što se upravo u ovim krajevima održava prvi ovakav kongres te apostrofirao da bez svetišta Majke Božje za hrvatski narod nema života, djevičanstva, čistoće, blagih pogleda ni pobjede. Iznio je i nadu da će svi na najbolji način predstaviti svoja svetišta, da će ovaj program biti na obogaćenje sviju i proglasio kongres otvorenim.

Nakon pozdravnih govora uslijedio je radni dio programa, odnosno predstavljanje svetišta. Fra Ante Čovo predstavio je Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske, vlč. Domagoj Matošević preko Zooma je predstavio Svetište Majke Božje Bistričke, fra Krunoslav Kocijan Svetište Majke Božje Trsatske i vlč. Antun Sente Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu.

Kongres će trajati tri dana, a u programu su predviđeni sljedeći predavači i izlaganja: vlč. Ivan Ereiz govorit će o Svetištu Gospe Voćinske, vlč. Srećko Majić o Svetištu Gospe od Škrpjela u Boki Kotorskoj, don Jerko Vuleta o Svetištu Gospe od Zečeva u Ninu i don Ante Čotić o Svetištu Gospe od Otoka u Solinu. Nakon ovih izlaganja uslijedit će okrugli stol s temom „Duhovna baština marijanskih svetišta“. U popodnevnom dijelu programa održat će se prigodni izlet uz hodanje Stazom Gospe Sinjske te razgledavanje sinjskih znamenitosti - tvrđave Grad, Franjevačkog muzeja te storytelling destinacije u interpretaciji vodiča kroz lik fra Pavla Vučkovića. Završetak prvog dana kongresa bit će uveličan koncertom gradskog zbora Brodosplit.

Drugi dan također počinje misnim slavljem, a nakon toga predviđena su zanimljiva predavanja. Prvo će održati Miroslav Katić iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, a naslovljeno je „Hodočašća i svetišta u Dalmaciji od kasnoantičkog razdoblja do srednjeg vijeka“. Sudionici će potom moći poslušati predavanje Lina Ursića iz Ureda za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije o sakralnoj baštini otoka Brača, izlaganje Krešimira Čeke o Marijanskom zavjetu za domovinu i predavanje fra Domagoja Runje o hodočasnicima na Stazi Gospi Sinjskoj. Nakon ovoga svoja će izlaganja održati Marija Pražen, koja će govoriti o putevima sv. Jakova – Camino Hrvatska, Rujana Bušić Srpak iz turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije te Vedran Barbarić iz Arheološkog Muzeja u Splitu koji će prisutnima približiti zaštitu i prezentaciju grobnice svetog Dujma na Manastirinama u Saloni. Jutarnji dio drugoga dana kongresa završava okruglim stolom o smjernicama za razvoj vjerskog turizma Republici Hrvatskoj, a nakon popodnevnog odmora sudionici će poći na izlet u Vrliku gdje će razgledati izvor rijeke Cetine, starohrvatsku crkvu sv. Spasa, pločasti most, Perućko jezero, a održat će se i sat povijesti Miroslava Katića. U večernjim satima bit će upriličeno druženje uz Cetinu, a drugi dan bit će zaključen predstavom 'Opsada' čiji će se drugi čin održati u Alkarskim dvorima.

U nedjelju 19. lipnja, zadnji dan ovoga skupa, održat će se misno slavlje u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske nakon kojega će uslijediti završetak prvog kongresa „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“.