Predstavnici Župe Potravlje na razgovoru u Nadbiskupskom ordinarijatu

Župa sv. Filipa i Jakova Potravlje s filijalama Satrić i Maljkovo na podnožju Svilaje uz Jezero Peruća ima više od tisuću vjernika i spada u veće župe sinjskog kraja i Cetinskog dekanata. Župa je tijekom Domovinskog rata bila okupirana od srpskih pobunjenika, mještani su protjerani, kuće spaljene, škola i crkve razorene. Povratak, obnova i oporavak nije bio jednostavan jer se samo dio izbjeglih vratio na svoja ognjišta. U tim nastojanjima oko ostanka i napretka svakog pojedinog mjesta vrlo važnu ulogu ima i svećenik - župnik koji ne samo duhovno predvodi, poučava i krijepi svoje vjernike nego je potpora i poticaj u svim drugim međuljudskim a i u društvenim pitanjima.

U posljednje vrijeme dvije su stvari uzbudile žitelje ove župne zajednice. Tako je nastala Inicijativa vjernika koji su u sastavu Slavko Cvitković, Snježana Domazet i Katica Bešlić došli u Nadbiskupski ordinarijat da iznesu svoju zabrinutost i da se čuje njihov glas o događanjima u župi, a primio ih je i saslušao pastoralni vikar don Nediljko Ante Ančić. U razgovoru su najprije istaknuli činjenica da su posljednja dvojica njihovih mladih župnika fra Tino Labrović i župnik na odlasku fra Toni Šimunović nakon vrlo kratkog vremena dobili premještaj i odlaze iz župe na druge službe. To ih zabrinjava i žalosti jer su obojica bila vrlo zauzeti, ljudima bliski i u narodu obljubljeni župnici puni evanđeoskog žara i pastoralne aktivnosti. A župi Potravlje su potrebni svećenici koji će okupljati i poučavati osobito mlade i ohrabrivati ih da ostanu u svome mjestu i doprinose njegovu svekolikom boljitku pa ne razumiju postupke odgovornih za ovakve premještaje.

Druga stvar koja ih zabrinjava jesu procurile vijesti iz Provincije da će u dogledno vrijeme župa Potravlje izgubiti svojega samostalnog župnika i biti spojena sa župom Hrvace. Ako bi se spajanje dogodilo, to ne bi bilo dobro za vjerski život Potravlja jer više ne bi bilo stalnog svećenika u njihovu mjestu i u njihovoj životnoj sredini nego bi on dolazi sa strane. Pastoralni vikar je izrazio razumijevanje za njihovu zabrinutost, pohvalio njihov vjerski angažman za svoju župnu zajednicu i ohrabrio ih u daljnjem zauzimanju za crkveni i duhovni život. Izrazio je nadu da će odgovorni dobro promisliti i čuti glas župljana prije eventualnog spajanja velike župe kao što je Potravlje, a predstavnici Inicijative vjernika su zahvalili na razumijevanju i razgovoru.