Proslavljena svetkovina sv. Petra i Pavla u Kleku

U crkvi Sv. Petra i Pavla u Kleku svečano misno slavlje na svetkovinu sv. Petra i Pavla u srijedu 29. lipnja predslavio je župnik Župe Slivno Ravno - Vlaka don Mario Mihanović. Slavlju je prethodila procesija kroz mjesto.

  „Mnogi se boje Božje riječi jer lakše je živjeti po svojoj kreiranoj religioznosti, koja ne traži  nikakvu žrtvu niti odricanje. To je slika današnjeg svijeta! Svatko kreira svoje stavove, prema svojem nenapisanom evanđelju,  kreiranom od poluinformacija. Vjerska se praksa bazira na trošnim ritualima iz prošlosti… Bog se vrlo lako napušta u graničnim pitanjima vjere i morala, a napuštanjem Božje Riječi izvrću se činjenice,  spajaju se svjetovi kojima vladaju obmana i laž, negira se stvarnost i  izmišljaju priče da bi se naškodilo drugima. Takvi eksperti kreiraju nova vjerska uvjerenja i povlače mnoge, no njihovi životi nikada se ne mijenjaju, a duhovna im je hrana – patnja drugih“, upozorio je  u homiliji vlč. Mihanović.

Svetkovina svetih apostolskih prvaka Petra i Pavla postaje naša vjerska i životna prekretnica. Kroz njihove živote, možemo vidjeti svoje, rekao je propovjednik, istaknuvši da gorljivost propovijedanja Isusa Krista nikada nije bila lagana. Svatko od onih koji žele slijediti njega, Učitelja istine, mora proći istim putem kojim je i On prošao. Svakoga dana, u situaciji smo, da zaniječemo Krista poput Petra, a zaniječemo ga svaki put kad se olako u društvu prepustimo šutnji, kad svatko, pa i onaj koji nije vjernik, uzima sebi za pravo dijeliti lekcije drugima, iako sebi nikada ne zna priznati istinu. Zaniječemo Krista svaki put kada baratamo samo sa poluinformacijama vjere jer vjera koja se poznaje, ona se živi; zaniječemo ga onda  kada slijedimo trule, današnje trendove, naglasio je propovjednik.

Svatko od nas može biti i Pavao, taj gorljivi progonitelj kršćana. Svjesno ili nesvjesno, svojim ogovaranjem, oholim životom, postali smo progonitelji svoje braće i sestara i doista  bliži poganstvu  negoli kršćanstvu, rekao je propovjednik.  „Pavao, taj progonitelj, postao je obraćenjem novi čovjek, čovjek po mjeri Isusa Krista. To su naši uzori danas, oni, koji su prošli sve situacije kao i mi, ali su prepoznali bitno. Svatko od nas vjernika, koji nije voljan promijeniti sebe, ostat će na razini koja je samo raspoložena za kritizerstvo. Petar i Pavao darovani su nam danas kao ispit savjesti, pomažu nam da se izvučemo iz vlastite vjerske oholosti, kako bi zadobili život vječni! Samo življena vjera ima smisla, kao vjernici kršćani imamo poslanje propovijedati Evanđelje Isusa Krista, svaki dan i bilo gdje, to je ono što nam je najjasniji znak koliko smo napredovali u vjeri“, istaknuo je.

Ribar Petar, pomalo i nagle naravi, izabran je da bude stijena, Pavao uzor revnosti, izgaranja za  Krista. I mi danas, brate i sestro, prepoznajemo Isusa Krista kao svoga Spasitelja i Otkupitelja, darujmo mu svoje živote, da nas vodi putem utjehe u ovim teškim vremenima beznađa, obilježimo svoj život obraćenjem, poručio je vjernicima vlč. Mihanović, čestitajući blagdan zaštitnika.