Proslava sv. Mihovila u Podbablju Gornjem

Blagdan sv. Mihovila svečano je dana 29. rujna  proslavljen u Podbablju Gornjem odnosno u zaseoku Gudelji gdje se nalazi istoimena crkvica koja je izgrađena na temeljima stare kapelice koja je bila sagrađena u obliku suhozidine, a koristio je glagoljaški pop don Ante Radić Gudelj.

Nakon okupljanja vjernika ispred najmanje podbapske filijalne crkvice koja je posvećena sv. Mihovilu arkanđelu vjernici su sudjelovali u kratkom ophodu oko crkvene zgrade i crkvenog dvorišta, a potom se stotinjak pridošlih vjernika natiskalo u malenu crkvicu i oko nje da bi nazočili svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio mjesni župnik župe sv. Luke u Podbablju fra Nikica Ajdučić.


Vjernicima je istaknuo važnost anđela među njima posebno sv. Mihovila. Naglasio je kako Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu jer ga promatra kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.  Povezao je i skorašnji blagdan sv. Franje sa današnjim blagdanom kazavši kako je sv. Franjo neizmjerno štovao sv. Mihovila pozvavši sve vjernike da ga uzmu kao svoga zaštitnika.
Iza svečane svete mise uoči završnog blagoslova župnik je još jednom istaknuo važnost sv. Mihovila i na njegovu moć. Pozvao je sve vjernike da: "čiste svoju dušu i održavaju je takvom ovdje na zemlji, a ne u Čistilištu jer onda to može biti prekasno".
Poslije završnog blagoslova i zajedničke fotografije svih vjernika koji su nazočili sv. misi, izvan crkve čula se i domaća ganga, a potom su vjernici pošli svojim kućama gdje će slavlje nastaviti zajedničkim objedom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...