Proslava sv. Andrije na splitskom Sućidru

Župa sv. Andrije apostola na splitskome Sućidru svečano je proslavila svoga nebeskog zaštitnika. Za blagdan župa se pripremala trodnevnicom i prigodnim duhovno-informativnim programom. Prvoga dana trodnevnice, u srijedu, 27. studenoga, euharistijsko je slavlje predvodio don Vinko Beus, župni vikar sa splitskih Škrapa, a slavlje je pjevanjem uveličala djevojačka skupina "Andrijane".


 



Nakon euharistijskoga slavlja uslijedilo je predavanje na aktualnu temu: "Zašto referendum o braku? Kako živjeti dobar brak?", koje je održao voditelj udruge "Vigilare" i predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije dr. Vice John Batarelo. U četvrtak, drugoga dana trodnevnice, euharistijsko je slavlje predslavio je župni vikar sa splitskoga Mertojaka don Mihael Jelavić, uz pjevanje domaćega Mješovitog župnog zbora. Poslije mise, o pitanju "Bolest kao privilegija?" govorio je novinar Ivica Ursić, svjedočeći iz osobnoga iskustva kako mu je bolest otvorila vrata vjere. Na treći dan trodnevnice, u petak, 29. studenoga, euharistijsko je slavlje predvodio župni vikar sa splitskih Mejaša don Mate Munitić, a pjevao je VIS Izidor. Vjerničko je okupljanje nastavljeno euharistijskim klanjanjem s nakanom uspješnoga ishoda nedjeljnoga referenduma o braku.


Na sam blagdan sv. Andrije, u subotu, 30. studenoga, svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji sa župnikom don Ivanom Čotićem i svećenicima iz susjednih župa te uz sudjelovanje velikoga broja vjernika. Polazeći od nedavnoga nadbiskupijskog hodočašća u Svetu Zemlju, na kojemu su sudjelovali i vjernici sa Sućidra, nadbiskup Barišić prisjetio se mjesta oko Genezaretskoga jezera i evanđeoskih zgoda u kojima se spominje sv. Andrija. Osobito se zaustavio na izvješću o Isusovom čudesnom umnažanju pet kruhova i dviju riba, koje je i prikazano na mozaiku u župnoj crkvi. "Ovdje se zapravo ne radi o čudu umnažanja hrane - to je Sotona tražio od Isusa, da kamenje pretvori u kruh, ali Isus je to odbio jer bi onda svatko ostao zatvoren u sebe čuvajući svoje", napomenuo je Nadbiskup te nastavio: "Ovdje se radi o čudu dijeljenja! Matematički, kada dijelimo, umanjujemo stvar, ali to nije Isusova logika. On dijeli da bi umnožio. Ljubav, kada dijeli, umnaža. Dijeljenje svoga s drugima je ono što nas, u današnje vrijeme materijalizma i konzumizma, čini vjernicima i kršćanima". Osvrnuvši se na predstojeći nedjeljni referendum o braku istaknuo je kako mu je drago što je referendumsko pitanje postavljeno tako da kršćanski odgovor bude 'za', a ne 'protiv', jer ovo 'za' je za obitelj, za roditelje i djecu, za egzistenciju. Naglasio je da kršćanstvo nikada nije protiv čovjeka, nego za čovjeka, a protiv grijeha, te objasnio da Crkva u tome slijedi Isusov primjer koji je spasio onu grješnicu od kamenovanja te joj je na kraju rekao: 'I ja te ne osuđujem. Idi, i od sada ne griješi više!' Također je upozorio da je referendum o braku tek jedan početni korak u zaštiti braka i obitelji. Prava zaštita i promicanje obiteljskih i bračnih vrjednota događa se u našoj svakodnevnici kada svojim životom svjedočimo da brak valja cijeniti, zaključio je nadbiskup Barišić.


Euharistijsko je slavlje svojim pjevanjem pratio mješoviti zbor župe sv. Andrije pod ravnanjem Nives Bijuković.