Sveti Stjepan proslavljen na Sustipanu u Splitu

Na blagdan sv. Stjepana prvomučenika, 26. prosinca, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u crkvi na starom splitskom groblju Sustipan na Mejama. U koncelebraciji su bili fra Žarko Relota, župnik splitskih Meja i konventualci iz samostana Sv. Frane na Obali fra Roko Bedalov i fra Žarko Mula. Da bi proslavili nebeski rođendan svoga zaštitnika, na misnom slavlju okupio se velik broj župljana Meja, ali i drugi Splićani.





"Postoje kvizovi u kojima natjecatelji dobiju niz odgovora te moraju izbaciti uljeza. Mnogi bi rekli da je sv. Stjepan uljez u ovim Božićnim danima. Sve je veselo, darovi, izobilje i pjesma i onda odjednom mučeništvo i smrt sv. Stjepana. No da li je on stvarno uljez? Ne! Njegovo mjesto jest u ovom nizu", započeo je nadbiskup svoju homiliju nastojeći vjernicima približiti veličinu žrve sv. Stjepana. Kazao je kako je Gospodin došao k nama, svjetlost u tamu, no da se to svjetlo htjelo ugasiti i svi koji su ga htjeli slijediti i paliti svijeću svog života na Njegovom svjetlu, znali su da riskiraju mnogo. Tu je za primjer postavio sv. Stjepana napomenuvši da bi mu, u današnjem mentalitetu našeg društva, rekli da pretjeruje, da malo popusti i pristane na kompromis te da je bitno da nije u sukobu ni sa kim te da ostane živ. Nadbiskup je ukazao i da sv. Stjepan nije bio konfliktan. Čak naprotiv, bio je izabran za đakona - poslužitelja u zajednici, stoga je morao biti miroljubiv, karitativan i pravedan, a to nam pokazuje i na samom kraju života kada moli za svoje progonitelje.


U nastavku je nadbiskup mučeništvo sv. Stjepana povezao sa životima vjernika danas. "Svi imamo različita mišljena i dobro je da ih razmjenjujemo. Nažalost, i danas se kao i u vrijeme sv. Stjepana, događa da kad drugi ima uvjerljivije i bolje argumente onda prestajemo razgovarati i upotrijebimo silu, fizičku ili još gore, emotivno ponižavanje i vrijeđanje. To svakodnevno vidimo na svim društvenim razinama, od naših obitelji pa dalje. Iako znamo da tako ne valja, opet posežemo za tim. Zašto?" upitao je nadbiskup i naglasio da bi nam sv. Stjepan dao odgovor da ne prelazimo s argumenata na osobe.


Čestitavši Božić i zaštitnika sv. Stjepana nadbiskup je zaželio da nam prvomučenik bude nadahnuće da svoju vjeru prihvatimo ozbiljnije, da nam ona u životu ne bude ukras nego temelj te da u svojim životnim suprostavljenostima ostanemo ljudi. Slavlje je svojim pjevanjem obogatio mješoviti zbor župe Sv. Stjepana pod borovina pod ravnanjem Mirte Dugeć. Nakon misnoga slavlja uprilien je prigodni domjenak.