Metković: Svečano proslavljen blagdan sv. Nikole biskupa

Župa Sv. Nikole biskupa u Metkoviću proslavila je 6. prosinca blagdan svoga nebeskoga zaštitnika i patrona, Svetoga Nikolu.

Središnja proslava započela je svečanom procesijom s kipom sv. Nikole. Pred okupljenim mnoštvom vjernika, župljanima i hodočasnicima, svečanu sv. misu predvodio je don Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, u suslavlju s još dvanaest svećenika. Don Ivan je u svojoj propovijedi rasvijetlio značenje slavljenja ovog djeci i pomorcima omiljenog sveca te naglasio da iako je živio u drugoj polovici 3. i početkom 4. stoljeća, i danas svima treba biti svijetli primjer u očuvanju kreposnog, moralnog i kršćanskoga života. Propovjednik je istaknuo kako je sveti Nikola bio svjetionik svoga vremena, zaštitnik slabih i nemoćnih, djece i mladih. „Živeći u vrijeme progona kršćana i odbacivanja svega što je kršćansko, ovaj se svetac odlučno i čvrsto zalagao za očuvanje moralnih i duhovnih kreposti. Poput njega, i mi današnji kršćani dužni smo se boriti za zaštitu slabih i nemoćnih, ali i za očuvanje onih vrednota kojima se odlikovao naš zaštitnik, jer jedino tako ćemo biti svjetionici vremena u kojem živimo“, rekao je don Ivan. Spomenuvši kako djeca vole ovoga sveca jer im donosi poklone, pozvao je da i odrasli moraju osvijestiti njegovu važnost u današnjem vremenu, kako bismo svi zajedno doprinijeli boljem životu u našim obiteljima, domovini i svijetu.

Mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Marijane Cvitanović svojim je pjevanjem uveličao ovo slavlje. Poslije sv. mise ispred crkve je upriličen kulturno-zabavni program u izvedbi KUD-a Metković, a sva djeca su već tradicionalno darovana prigodnim poklonima.

Večernju svetu misu predvodio je župni vikar don Miroslav Rubić. U homiliji je pozvao roditelje da svojim životom budu svjedoci i suradnici Boga u odgoju djece. Nakon svete mise upriličen je kratki prigodoni program te je uz pjesmu dočekan sveti Nikola koji je darovao djecu. Župa se za proslavu pripremala trodnevnom duhovnom pripravom.