Koncertom Marijanskih pučkih napjeva završena 33.Smotra folklora u Metkoviću

U četrdesetoj godini djelovanja KUD-a Metković, koja će tijekom ove godine biti obilježena nizom koncerata sa svojim članovima i prijateljima brojnih kulturno-umjetničkih udruga prigodnim programima, u nedjelju, 14. svibnja u crkvi sv. Ilije u Metkoviću završena je dalmatinska i regionalna 33. Smotra folklora „Na Neretvu misečina pala“ 18-im koncertom Marijanskih pučkih napjeva. Dio koncerta bio je posvećen štovanju Gospe od Zdravlja, Madonne della Salute, čije su napjeve izveli brojni sudionici koncerta.

Marijanske pjesme su izveli pjevači iz Neretvanskih župa - članovi crkvenih zborova sv. Ilije i sv. Nikole te mješovita „Klapa sv. Nikole“, pučki pjevači župe Srca Isusova i Marijina iz Mliništa, ženske pjevačke skupine „Krvavčanke“ i „Podrujničke“ i „Borovčanke“, te KUD-ovi „Neretvanke“ iz Stabline-Ploče, “Danica Hrvatska“ iz Komina, „Marko Markota“ iz Rogotina, KUD Metković - ženska pjevačka skupina i mandolinski orkestar i gosti - KUD „Dangubice“ Kuterevo, „Zvir“ Jelenje, i „Košutarica“ iz Košutarice.

Pjesmu posvećenoj Gospi od Zdravlja „Mira il tuo popolo“ (pogledaj svoj narod) koju je napisao mons. Guido Maria Conforti, talijanski biskup kojega je blaženim proglasio Papa Ivan Pavao II. 1996.g., a svetim Papa Benedikt XVI. godine 2011., prvi put u Metkoviću pjevala je folklorna skupina zajednice Talijana Galižana „Armando Capolicchio“ kako ju je sam autor zamislio. Novost ovogodišnjeg Marijanskog koncerta su mlade pjevačice susjedne župe sv. Nikole koje su pjevale pjesmu Gospi od Zdravlja na engleskom jeziku.

Djevojke KUD-a Metković pjevale su pjesme koje su naučile od pjevačke skupine „Borovčanke“ - koje su i ove godine skupile snagu i sudjelovale na koncertu. Pjesma „Čuj vruću molbu puka svog“ koju je s Talijanskog jezika preveo dr. fra Gašpar Bujas, bila je posvećena njihovoj nedavno preminuloj dugogodišnjoj članici Ivki Jerković i svim preminulim članovima KUD-a Metković. Svečanosti otvorenja Smotre folklora „Na Neretvu misečina pala“ kojoj je prethodila dan ranije izložba slika Božidara Škofača sa 50-ak slika ulja na platnu i rukotvorina sela Letovanića u GKS-u, otvorila je Dragica Roščić, izaslanica Hrvatskog Sabora, u petak 12. svibnja na Trgu Kralja Tomis lava, gdje su među brojnim gledateljima nazočili i predstavnici vlasti.

Sve nazočne pozdravili su gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur, uime župana Nikole Dobroslavića Nikola Veraja i Mato Obrvan, predsjednik KUD-a Metković. Tijekom održavanja Smotre u kojoj je sudjelovalo 58 skupina iz 13 županija, održan je i V. međunarodni sajam Eko rural čiji je organizator Udruga Dobra. Pokrovitelj Smotre je predsjednik Hrvatskog Sabora a organizatori KUD Metković i GKS. U organizaciji su između ostalih pomogli ministarstvo kulture RH, Dubrovačko - neretvanska županija i Grad Metković.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.