Proslavljen Blagdan sv. Petra i Pavla u Splitu

Na Blagdan sv. Petra i Pavla 29. lipnja posebno je svečano bilo u konkatedrali sv. Petra u Splitu gdje je euharistijsko slavlje predvodio mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije u koncelebraciji s župnikom don Radojkom Vidovićem i ostalim svećenicima.

U propovijedi je generalni vikar okupljenim vjernicima postavio jedno pitanje - isto ono koje je Isus postavio svojim učenicima: "Što vi kažete, tko sam ja za vas?" - Mnogi će reći, ne trebam ići u crkvu, jer imam svog Isusa kojem se molim i ispovijedam. No, tko je taj Isus za mene i za tebe? Kada se odgovori na to pitanje, i ostale će se stvari u životu posložiti. Ako tu pogriješimo, sve drugo će biti klimavo. Sveti Petar ispovijeda svoju vjeru, on je s Isusom svaki dan, s njim jede i pije, ali mimo njega on vidi i Krista - Pomazanika koji u njemu vidi stijenu, čvrstoću, siguran temelj na kojem se može graditi, istaknuo je mons. Vidović.

Poručio je kako nam je svima potrebno vidjeti dalje, dublje i više od tek podignute hostije. „Ta je hostija živi Bog, uskrsli Krist koji nam je otvorio vrata neba. Zapitajmo se dalje što vidimo u bratu, sestri, suprugu, djeci, roditeljima, starima i nemoćnima? Ako damo ispravan odgovor, onda muž kada vidi svoju suprugu, neće vidjeti nekoga tko stalno "brontulaje", već će vidjeti svoju draganu, ljubav svog života, dok će žena vidjeti oca svoje djece, svoju bolju polovicu. Roditelji će u djeci vidjeti kako ih je Bog uzljubio, a djeca u roditeljima neće vidjeti samo bankomat, nego nekoga tko im je dao život“, naglasio je generalni vikar. Posebno je napomenuo kako je dužnost svih vjernika moliti za Petra naših dana - papu Franju, kako bi onda on mogao moliti za nas. - Neka nam sveti Petar i Pavao pomognu da primajući Tijelo Kristovo na pitanje: "Što vi mislite, tko sam ja za vas", znamo odgovoriti: "Ti si Sin Božji", zaključio je. Nakon mise, iz konkatedrale je krenula procesija s kipom sv. Petra oko same crkve, kojoj je nazočilo mnoštvo župljana.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.