Proslavljen blagdan sv. Ilije proroka u Ugljanima

U četvrtak 20. srpnja u župi Ugljane proslavljen je blagdan sv. Ilije, suzaštitnika župe. Svečanost je započela kađenjem kipa sv. Ilije u župnoj crkvi odakle je krenula procesija. Nakon svečanog ophoda župnik fra Nediljko Tabak udijelio je okupljenim vjernicima i cijeloj župi blagoslov s kipom sv. Ilije.

Poslije procesije uslijedila je misa u župnoj crkvi koju je predvodio fra Ante Udovičić OFM, župnik Gospe od Zdravlja u Splitu. Fra Ante je u prigodnoj homiliji istaknuo kako je naš život prožet radom i patnjom, kakav je bio i život sv. Ilije proroka. O tome nam govori prvo čitanje današnjeg blagdana u kojem sv. Ilija iscrpljen životom moli Gospodina da uzme njegovu dušu, ali Gospodin ima drugi plan - on Iliji šalje anđela koji mu donosu kruh i vodu, okrepu za daljnji život.

Fra Ante je naglasio da se Stari zavjet nadopunjava i ostvaruje u  Novom zavjetu. Tako možemo kazati da je simbolično kruh i voda koju je Ilija blagovao euharistija na koju je pozvan svaki krštenik. Fra Ante je potaknuo vjernike da redovno idu na misu jer je ona okrepa i snaga za život. Podsjetio je na borbu sv. Ilije protiv krivovjerja jer je Ilija uništio 400 baalovih svećenika.

Po završetku mise župnik fra Nediljko zahvalio je fra Anti na poticajnim riječima, a posebnu zahvalu uputio je s. Tei Vrdoljaku, sestri Družbe sv. Vinka Paulskog, voditeljici župnog zbora od koje su se župljani danas oprostili, jer odlazi na službu u Kaštel Lukšić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.