Proslavljen blagdan Male Gospe u Dobranjama

Na blagdan Male Gospe u petak 8. rujna u crkvi Male Gospe u Dobranjama koja proslavlja i 400 godina posvete crkve, misno slavlje predvodio je fra Perica Maslać, župnik svetišta Gospe Sinjske. 

U koncelebraciji su bili mons. dr. Mile Vidović, don Mladen Margeta i don Stipe Jerković, župnik i neretvanski dekan. Osvrnuvši se na stanje u obitelji, fra Perica je naglasio kako su nam potrebne obitelji danas koje se Boga boje, koje primaju njegove sakramente, koje se Njemu i Gospi mole i utječu.

„Molimo posebno za majke našeg naroda da i danas kao nekad radom, žrtvom, molitvom i rađanjem djece šire našu vjeru, obiteljski i bračni život i našu Domovinu, da djevojke našega naroda - čistoćom, ljepotom i vedrinom grade budućnost, da kćeri našeg naroda budu moliteljice, ljubiteljice i vjernice; jer majka je bila ta koja je uvijek vatru čuvala, kolijevku zibala, vezak vezla, pjesmu pjevala i krunicu molila. Majke naše tihe, majke naše patnice,majke naše svetice. Majka je bila srce doma, majka je značila život a otac često znoj i trud, i tako je moralo biti, jer drugačije nije moglo biti. I dok su razne vojske harale ovim krajem tko je uspio sačuvati nadu, vjeru i kulturu nego majka, naša zemaljska i nebeska", naglasio je fra Perica.

Potaknuo je vjernike da sve četiri majke poštuju - majku rođenu, majku nebesku, majku Crkvu i majku domovinu. Sve četiri su nam važne i bez njih se ne može. A nebesku majku čiji rođendan slavimo zamolio za zagovor i blagoslov naših obitelji i domovine Hrvatske, da kao njezina djeca idemo naprijed kao sretni ljudi, sretni kršćani… Na kraju misnog slavlja župnik Jerković podsjetio je koliko je krštenja bilo u ovoj crkvi, između ostalih i fra Perica je kršten u ovoj crkvi Male Gospe. Pozvao je vjernike na vanjsku proslavu blagdana koja je tradicionalno prvu nedjelju nakon blagdana, ove godine u nedjelju 10. rujna. Misno slavlje predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u 10 sati.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.