Blagoslovom brončanog kipa sv. Mihovila obilježen zaštitnik župe u Prološcu

Blagoslovom novopostavljenog bronačnog kipa sv. Mihovila te zavjetnim danom imotskih policajaca, učenika i djelatnika OŠ "Ivan Leko" te lovaca iz LU "Ričina"-Proložac u petak 29. rujna na posebno svečan način proslavljen je i obilježen blagdan sv. Mihovila, zaštitnika župe Proložac. Svečano misno slavlje kojem su prethodila tri dana duhovne priprave predvodio je dr. fra Željko Tolić, profesor na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu i župnik u Slivnu uz koncelebraciju župnika Prološca fra Vinka Gudelja, gvardijana i župnika u Imotskom fra Kristiana Stipanovića te pomoćnika u župi Proložac fra Ivana Jukića kao i još nekoliko svećenika, a za vrijeme mise koristile su se zavjetne plitica, kalež i ciborij dar vjernika Imotske krajine svojoj zaštitnici Gospi od Anđela. 

U svojoj propovijedi ovogodišnji propovjednik dr. fra Željko Tolić govorio je o konstantnoj borbi dobra protiv zla kojoj smo i danas svjedoci u teškim vremenima života u društvu koje nas okružuje i oblikuje kao osobe. Rekao je da je sv. Mihovil bio prvak u toj borbi, simbol pobjede nad zlom i Sotonom te je kao svetac štovan već od 4. st. u istočnim civilizacijama starog kontinenta i stoljeće poslije na zapadu Europe. Posebno oštro osvrnuo se i na kritiku medija i svojevrsnih prosvjetitelja današnjeg doba koji preziru sve hrvatsko, katoličko i obilježeno u civilizaciji i rastu ovog naroda, a radi samopromocije i osobnog prezira. Potaknuo je vjernike da vjeruju u sebe, da skupa sanjaju društvo bolje za život i imperativ dobrote iznad zla te da nam simbol sv. Mihovila bude poticaj za življenje i svakodnevnu borbu u životu. Svoju homiliju završio je stihovima upućenim mrziteljima dobra, dobro poznatim stihovima : "Nemoj sine protiv Boga, nisu tvoji takvi bili" i za odmjerenu propovijed dobio gromoglasni pljesak nazočnih vjernika. 

Na kraju misnog slavlja, za vrijeme kojeg je pjevao Mješoviti zbor uz orguljašku pratnju s. Terezine Bašić, župnik fra Vinko Gudelj istaknuo je važnost obilježavanja sv. Mihovila ne samo kao zaštitnika ove župe, već kao i zaštitnika hrvatskih policajaca kojima je čestitao njihov blagdan te je pozdravio djelatnike policijske postaje Imotski na čelu sa načelnikom postaje Zvonkom Bubalom, a  članovi PP Imotski su sudjelovali u procesiji i nošenju kipa te na misnim čitanjima. Također čestitao je i dan mjesne škole "Ivan Leko" koja broji preko nekoliko stotina učenika u osam školskih razreda na čelu sa svim nastavnim osobljem i ravnateljem škole, prof. Krešimirom Bajićem.

Blagoslovljen brončani kip sv. Mihovila

Uoči svečane svete mise održana je procesija prološkim ulicama, a po dolasku na Trg. sv. Mihovila koji se nalazi između župne dvorane i mjesnog groblja blagoslovljen je brončani kip sv. Mihovila, rad akademskog kipara Ante Jurkića koji je napravio više od 80 skulptura od kojih je najpoznatiji kip Ivana Pavla II. u trsatskom svetištu, a kip je nastao u ljevaonici Željka Matešića. Uz domaćeg župnika fra Vinka Gudelja i policajca i župljanina Prološca Miška Bubala inicijativu postavljanja brončanog kipa podržali su i načelnik općine Proložac Mate Lasić, te načelnik Policijske postaje Imotski Zvonko Bubalo. Cijena radova na bronačnom kipu iznosi 130 000 kuna, a projekt postavljanja su uz župu i općinu Proložac, potpomogli članovi Lovačke udruge "Ričina", Udruga policijskih branitelja Domovinskog rata Imotske krajine, Policijska postaja Imotski, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, Sindikat policije Republike Hrvatske, IPA-međunarodno policijsko udruženje, Lovački savez Splitsko-dalmatinske županije, Janaf, a puni doprinos uređenju i postavljanju dali su i Kamenoklesarska radionica "Maršić" i "Gradnja Proložac". Jedinstven događaj i svetkovina ovog slavlja je okončana i izvedbom mališana mjesne osnovne škole izvedbom tradicionalnog imotskog kola kojeg su marljivo pripremali sa svojim mentorima.

Obnovljena crkva sv. Mihovila

Župljani Prološca, jedne od najvećih župa u Imotskoj krajini, ovogodišnji blagdan svoga zaštitnika sv. Mihovila dočekali su u novoobnovljenoj župnoj crkvi. Nakon što su krajem prošle godine započeli opsežni radovi na prvoj fazi uređenja ove neoromaničke crkve posvećene prološkom zaštitniku sv. Mihovilu, a koja je podrazumijevala demontažu postojećeg krovišta i postavljanje novoga uz prigodnu izolaciju, proteklih dana završeni su radovi na drugoj fazi uređenja. Druga faza radova na crkvi građenoj od 1897. do 1901. godine započela je konzervatorsko-restauratorskim radovima na kamenoj skulpturi arhanđela Mihovila te radovima izrade replika dviju betonskih skulptura anđela koji se nalaze na zapadnom pročelju crkve. Ovom prigodom angažiranošću župnika fra Vinka Gudelja, a pod stručnim vodstvom Konzervatorskog odjela u Imotskom na čelu s pročelnikom Ivanom Aldukom te Katarinom Cvitanić, Majom Zelić i Dragicom Gudelj započeli su radovi na uređenju interijera prološke župne crkve koja podrazumijeva čišćenje i obnovu kamenih rubova te cjelovito bojenje crkve. Također, prilikom obnove u crkvu je vraćena izvorna drvena, polikromirana i pozlaćena propovjedaonica koju je prema stilskim i tehnološkim obilježjima moguće okarakterizirati kao djelo neke od brojnih tirolskih radionica s kraja 19.stoljeća. Propovjedaonica je izrađena od crnogoričnog drva, a ogradu krase likovi četiriju evanđelista, izvedenih u visokom reljefu smještenih unutar arhitektonskih okvira, a u polju iza svakog evanđelista naslikana je imitacija zastora. Navedena propovjedaonica početkom lipnja 2015. godine postavljena je u Gospinu crkvu na Durmiševcu, a od 2012. pa do 2015. bila je u Splitu, gdje je na njoj izveden opsežan konzervatorsko-restauratorski zahvat. Inicijativa za ovaj zahvat došla je od župnika fra Vinka Gudelja i Konzervatorskog odjela u Imotskom na čelu sa pročelnikom Aldukom i konzervatoricom Katarinom Cvitanić koja je vršila nadzor. Zahvat je financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a izveo ga je tim mladih diplomiranih konzervatorica-restauratorica iz Splita koji su činile: Lana Kekez, Kristina Krivec, Julija Baćak, Vesela Bizaca i Ivana Babić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...