Svečano proslavljen sv. Franjo u Imotskom

Nakon devetodnevne duhovne priprave u srijedu, 4.listopada svečano je proslavljen blagdan sv. Franje, imotskoga župnog zaštitnika i naslovnika crkve.

Nakon misnog slavlja u 9 sati koje je predvodio fra Nedjeljko Čarapić, župnik u Podbablju, središnje slavlje počelo je u 10.30 sati procesijom gradskim ulicama, a uz učenike osnovne škole i njihove nastavnike te mnogobrojne vjernike, procesiju su glazbeno obogatili članovi HPO Gradske glazbe Imotski, predvođeni kapelnikom prof. Ivanom Glibotom Crnim. Središnje misno slavlje u prepunoj svečevoj crkvi predvodio je fra Ante Marić iz Mostara uz koncelebraciju župnika i gvardijana fra Kristiana Stipanovića, fra Frane Lace, župnika u Zmijavcima i još nekoliko svećenika. U prigodnoj propovijedi fra Ante je naglasio kako nam sv. Franjo otkriva smisao našega vjerničkog života - slijediti nauk i stope Isusa Krista. Radikalno živeći Evanđelje Franjo je na neki način iznevjerio očekivanja svoje obitelji, ali je izgradio novu obitelj, obitelj franjevaca i franjevki kojima je Bog Otac. Njegov život kritika je svim negativnostima u Crkvi i društvu, odnosno poticaj svima da istinski žive kršćanske vrednote, istaknuo je fra Ante Marić.

Slavlje sv. Franje u Imotskom nastavljeno je u večernjim satima. U imotskom samostanskom okružju običaj je da na blagdan sv. Franje novi članovi svih bratstava Franjevačke mladeži (Frame) koja djeluju na području Imotske krajine daju svoja prva framaška obećanja, a ove godine 105 mladih iz Imotskog, Lovreća, Podbablja, Prološca, Runovića, Vinjana i Zmijavaca dalo je svoja prva obećanja. Euharistijsko slavlje u prepunoj crkvi predvodio je imotski župni vikar fra Lazar Perica uz koncelebraciju dugogodišnjeg imotskog vjeroučitelja, osnivača Frame Imotski, a sada župnog vikara u župi Vinjani fra Jakova Udovičića, vinjanskog župnika fra Josipa Sušića, fra Vinka Gudelja župnika Prološca, fra Dinka Bošnjaka, župnika u Lovreću i don Mije Šurlina, upravitelja marijanskog svetišta u Vepricu. U prigodnoj homiliji fra Lazar Perica potaknuo je mlade na nasljedovanje sv. Franje te im posvijestio značaj današnjih obećanja koja su dali kao članovi Franjevačke mladeži. Na kraju je mise gvardijan čestitao svim prisutnim vjernicima svetkovinu sv. Franje, a posebno framašima koji su dali svoja prva obećanja. Potom se slavlje nastavilo zakuskom za framaše pod samostanskim cedrom.

Za blagdan sv. Franje vjernici su se pripremali devetnicom od 25. rujna do 3. listopada koja je svaku večer počinjala krunicom, molitvama sv. Franji, a potom i misom. Tri dana uoči blagdana održana je duhovna priprava članova Franjevačkog svjetovnog reda iz Imotskog, Podbablja, Prološca, Runovića, Vinjana i Zmijavaca koju je uz sudjelovanje gvardijana fra Kristiana Stipanovića i fra Zorana Kutleše, koordinatora OFS-a za Imotsku krajinu predvodio fra Josip Sušić, župnik u Vinjanima. Na uočnicu blagdana sv. Franje nakon mise održan je obred Preminuća sv. Franje, a potom i prigodno bdijenje u svečevoj crkvi.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...