Proslavljen blagdan Gospe od Ružarija, suzaštitnice župe sv. Nikole biskupa u Metkoviću

Župa sv. Nikole biskupa u Metkoviću blagdan svoje suzaštitnice - Gospe od Ružarija, tradicionalno proslavlja na Dan neovisnosti, ove godine u nedjelju 8. listopada. Slavljene su dvije mise a središnju, kojoj je prethodila procesija, predvodio je don Edvard Punda, prof. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i ravnatelj splitskog Nadbiskupskog sjemeništa. U koncelebraciji su bili župnik don Davor Bilandžić i župni vikar don Miroslav Rubić.

U propovijedi prof. Punda se osvrnuo na želju svakog pojedinca da posjeduje sve i da želi biti bolji od drugih. Time sebi i drugima nanosimo puto patnje i boli. „Blažena Djevica Marija ništa nije držala svojim, kažu neki sveci, čak ni Isusa Krista, držala ga je najviše svojim sigurno, ali znala je da je Njezino poslanje da ga dade drugima. Ona je u svemu davala hvalu Bogu, a sebe držala neznatnom službenicom. Zato nam Ona treba biti pokazatelj kakav je pravi kršćanski život“. Istaknuo je da, ako imamo stav da nam sve dolazi od Boga, onda se ne trebamo grčevito boriti za svoje već ćemo biti slobodni i moći ćemo živjeti u miru. „ Tek tada nas Bog oslobađa svih napasti, jer uvijek smo u napasti da mislimo da smo nešto zaslužili, u napasti da mrmljamo Bogu na našu povijest, na događaje našeg života, na križ koji nam dolazi, da ne podnosimo svoj život, teškoće u svojoj obitelji, da ne podnosimo druge oko sebe. Njezin put pomaže nam da možemo Gospodinu zahvaljivati u svemu ali sa sigurnošću da je naš život u Njegovim rukama“.

Pojasnio je da je ovaj blagdan vezan uz događaj - bitku, kada se kršćanska vojska oduprla napadu Turske vojske koja je htjela pokoriti kršćansku Europu, i ta pobjeda se sigurno pripisuje Mariji i to molitvom krunice. „Bog dopušta grijeh, životne poteškoće, borbe - upravo kako bismo se više približili Njemu, kao bismo više tražili pomoć od Njega“, rekao je prof. Punda i podsjetio vjernike na važnost nevjerojatne pomoći molitve krunice čije ponavljanje „Zdravo Marijo“ i te kako ima smisla, i premda nam misli ponekad odlutaju, dovode nas do Boga, dovode nas do poniznosti i spoznaje da smo slabi, da smo krhka bića. Zaželio je da ovaj blagdan svima bar malo pomogne da iskusimo Božju ljubav i da možemo ići s Blaženom Djevicom Marijom kroz sve ono što nas čeka u životu.

Trodnevnicu za proslavu nebeske suzaštitnice župe predvodili su svećenici župe don Davor i don Miroslav koji je predvodio i duhovnu obnovu za mlade drugog dana trodnevnice. Na trodnevnici su sudjelovali prvopričesnici i krizmanici, a u službu su primljeni i novi ministranti. Na uočnicu blagdana nakon mise održana je i Marijanska procesija sa svijećama. Misna slavlja animirali su - dječji zbor, bend mladih i mješoviti župni zbor uz mandolinski sastav pod ravnanjem s. Marijane Cvitanović. Za orguljama je bila prof. Marija Maja Jerković.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.