Okrug: Proslavljen blagdan sv. Tudora

U župi sv. Karla Boromejskog u Okrugu na otoku Čiovu u Splitsko makarskoj nadbiskupiji proslavljen je 9. studenoga blagdan sv. Tudora. nebeskog zaštitnika općine Okrug. Proslavi blagdana prethodila je trodnevna duhovna priprava. Prvog dana trodnevnice misno slavlje predvodio je don Marin Barišić, a drugog i trećeg dana don Ivan Kovačević. Na sam blagdan, svečanom misnom slavlju prethodila je procesija s kipom sv. Tudora oko 'sela' na brdašcu koju je uz pratnju župnog zbora predvodio mons. Pavao Banić, župnik župe sv. Marka ev. u Makarskoj. 

Nakon procesije svečano bogoslužje u prepunoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa, prvoj crkvi na otoku Čiovu, izgrađenoj prije jedanaest godina, predvodio je mons. Banić uz koncelebraciju domaćeg župnika don Ivana Babića i trogirskog dekana don Vinka Sanadera te još sedmorice svećenika, a uz pratnju dva župna zbora, kojim je ravnala Manuela Bareta-Buličić i zbora djece i mladih kojim je ravnala maestrica Ivana Milin-Pućo. Mons. Banić u homiliji o sv. Tudoru istaknuo je da su mučenici Splitsko makarske nadbiskupije primjer kako bi kršćani u svim vremenima i prostorima trebali svjedočiti za Krista. „O mnogim mučenicima se nažalost više od 60 godina nije smjelo ni govoriti, a i danas imamo mučenika za koje nema dovoljno interesa u javnosti da ih dostojno pokopamo. Koliko samo ima 'Hudih jama' u Hrvatskoj? Teško je razmišljati o mučenicima po Velebitu, Dinari, Mosoru, Biokovu... Sposobni smo planirati velike projekte, mostove, tunele, sposobni smo priređivati skupe manifestacije za zabavu, ali pokopati dostojno našu braću i sestre, još uvijek nemamo interesa od onih kojima bi to trebalo biti u programu", kazao je propovjednik.

Župnik je na kraju mise zahvalio mons. Baniću kao i svima koji su uveličali slavlje svojom nazočnosti, među kojima su bili i općinski predstavnici na čelu s načelnikom Ivicom Radićem i donačelnicom Brunom Dadić, te općinski pročelnici i direktor turističke zajednice, M.O. Slatine, DVD Okrug, Slatine i Trogira, ravnateljica škole „Petar Berislavić" Trogir, načelnik policije Trogir, gradonačelnik Trogira i brojni drugi predstavnici susjednih mjesta. Nakon mise održana je svečana sjednica općinskog vijeća u općinskoj dvorani na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.