Splitska župa na Lučcu proslavila 50 godina postojanja

Splitska župa Gospe od Ružarija - Lučac proslavila je 50 godina postojanja svečanim misnim slavljem koje je u nedjelju, 19. studenoga u crkvi sv. Katarine predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U koncelebraciji je bilo jedanaest svećenika, većinom dominikanaca predvođenih provincijalom Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavkom Sliškovićem i župnikom fr. Jozom Čirkom.

Pozdravivši nazočne, među kojima i splitsku dogradonačelnicu Jelenu Hrgović i saborskoga zastupnika Petra Škorića, župnik Čirko zahvalio je Bogu na brojnim milostima koje je župa primila kroz proteklih pedeset godina. Dodao je da je u tom razdoblju u župi podijeljeno „4505 krštenja, 2626 sakramenta prve pričesti, a 2129 krizmi; 1533 bračna para sklopila su sakrament ženidbe, a 1112 župljana ispraćeni su na Lovrincu. Koliko je podijeljeno sakramenta bolesničkog pomazanja i ispovijedi to samo Bog zna“, kazao je župnik Čirko, koji je u župi na splitskom Lučcu već osamnaest godina a župnik je od 2012. godine.

„Vidimo da danas itekako imamo što slaviti. Drago mi je da smo sudionici ovoga velikog jubileja i dionici slavlja koje je na radost ove župe, ali i grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Sjetimo se danas u molitvi na poseban način onih koji su nas napustili i preselili u vječni život a utkali su sebe u ovu župu poput nadbiskupa Frane Franića i Ante Jurića ali i brojnih drugih“, kazao je nadbiskup Barišić uvodeći u euharistijsko slavlje.

U svojoj se propovijedi nadbiskup sjetio početaka župe koja je osnovana 25. studenoga 1967. godine i povjerena dominikancima jer se na njezinom području nalazio dominikanski samostan s velikom crkvom. To je jedna od rijetkih novih župa u Splitu koja je prigodom osnivanja imala crkvu i stambene prostorije.  Prvi župnik bio je o. Eugen Bižaca. Bilo je to teško doba komunističkog režima i represije, kazao je nadbiskup.

Dominikanski samostan na „Pazaru“, u kojemu je sjedište župe, spada među najstarije dominikanske samostane u Hrvatskoj. Podignut je 1245. godine, zajedno s crkvom Svetog Dominika, koja je podignuta na mjestu starokršćanske crkve Svete Katarine. Samostan i crkvu srušile su mletačke vlasti u 17. stoljeću zbog mogućega turskog upada i opasnosti da ih Turci zauzmu i u njima se utvrde. Mletačka je vlast 1666. godine dozvolila dominikancima da na istome mjestu podignu novi samostan i crkvu. Nova crkva s jednom lađom sagrađena je 1880. i posvećena 1898. godine. Godine 1933. sagrađena je današnja crkva, koja je posvećena sv. Katarini, djevici i mučenici.

Budući da je papa Franjo 19. studenoga proglasio Svjetskim danom siromaha nadbiskup je u propovijedi govorio o siromaštvu, koje se većinom događa zbog ljudske oholosti i egoističnosti. „Bog nam je dao različite talente ne da ih zakopamo nego da ih razvijamo. Gospodin ima povjerenja u nas, međutim, imamo li mi povjerenja u njega? Siromaha među nama ima i zbog toga što ne živimo odgovorno, što nismo prihvatili Božje darove kao darove i što ih ne živimo za dobro drugih“, naglasio je nadbiskup. Također se osvrnuo i na zapostavljenost žene u društvu naglasivši da ni danas nije ravnopravna s muškarcem jer za isti posao nije jednako plaćena. Potaknuo je muževe da na svoje žene gledaju kao na bogatstvo. Gledati jedni na druge kao na bogatstvo te razvijati talente zadaća je zajednice, Crkve, obitelji. Jer svatko je poseban, vrijedan i ima svoju zadaću u ovome svijetu. Zahvalimo Bogu što nas ohrabruje da rastemo u duhovnoj i tjelesnoj dimenziji, poručio je nadbiskup Barišić.

Na kraju mise, koju je svojom pjesmom uzveličao župni mješoviti zbor, nazočnima se obratio prior fr. Luka Prcela, koji je službu župnika Gospe od Ružarija obavljao 40 godina. Sjetio se teških vremena kada je pod komunističkim režimom bio zatvaran u dva navrata a veliku su mu podršku tada pružili prvo nadbiskup Franić, a potom i nadbiskup Jurić. Naglasio je da dobar odnos ima i s nadbiskupom Barišićem koji će za njega -kako veli - uvijek ostati svećenik Marin, nekadašnji župnik na Spinutu. „Na mjestu župnika naslijedio me je fr. Jozo Čirko kojemu sam rekao da mu ostavljam samostanska vrata otvorena svima i župni Caritas koji godišnje podijeli oko 100.000 kuna“, kazao je fr. Luka. Nadbiskup je dodao kako je župa na „Pazaru“ uvijek bila tu za potrebne pružajući im materijalnu i duhovnu pomoć.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.