Proslavljen sv. Klement u Makarskoj

Ovogodišnja proslava svetkovine Sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja se 21. studenog u gradu pod Biokovom obilježava još od početka 18. st., tradicionalno je započela trodnevnicom u katedrali Sv. Marka evanđeliste.

Prvog dana trodnevnice večernju svetu misu predvodio je don Ratomir Vukorepa, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, a dan kasnije euharistiju je predvodio fra Ante Čovo, gvardijan franjevačkog samostana u Makarskoj. Zadnjeg dana trodnevnice koju je predvodio don Mislav Šaškor, župnik makarske župe Kraljica mira, prema tri stoljeća dugoj tradiciji otvorena je raka sa svečevim moćima, a ključeve groba katedralnom župniku predali su članovi Župnog pastoralnog vijeća te predstavnici gradskih i županijskih vlasti na čelu s makarskim gradonačelnikom Jure Brkanom i županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom.

Zazivi svecu zaštitniku i himna u njegovu čast koji su pratili ceremoniju izlaganja svečevih moći još jednom su podsjetili na povijesni trenutak dolaska relikvija u grad pod Biokovom te višestoljetne zavjete nepoznatom rimskom mučeniku kojeg su Makarani davne 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika. Najsvečanije je bilo u utorak, 21. studenog, na sam dan svetkovine, kada je svečani pontifikal i panegirik predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Koncelebraciji je prethodila procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu u kojoj je uz oca nadbiskupa i trinaest svećenika Makarskog dekanata sudjelovao i veliki broj vjernika. Čestitajući Makaranima svetkovinu njihova zaštitnika, nadbiskup je sve pozvao na obiteljsko okupljanje oko Kristova stola u zajedničkoj molitvi i nasljedovanju brojnih kršćanskih mučenika. Barišić je stoga svoju propovijed i započeo osvrtom na drevnu kršćansku tradiciju čašćenja mučenika koji su poput Klementa dali svoj život za Krista i vjeru.

Osvrćući se na riječi sv. Pavla koji smrt mučenika naziva „radošću za nebesa i nebesnike“, nadbiskup je žrtvu sv. Klementa i ostalih ranokršćanskih svetaca preimenovao u pobjedu spasonosne ljubavi i sebedarja kroz potvrdan odgovor čovjeka na Božji poziv i žrtvu. Mučkih presuda i pogubljenja bilo je i nakon Klementova vremena, a mnogi se od nas još živo sjećaju ograničavanja vjerskih sloboda i građanskih prava iz vremena komunizma. Iako diljem svijeta milijuni kršćana i dalje trpe nepravde, mržnju i progone zbog svoje predanosti Kristu, prava opasnost za vjernike u slobodnom svijetu zapravo je njihov iracionalni strah od budućnosti. Strah od otvorenih sukoba, zagađenja, neprestanog rasta cijena ili gubitka radnog mjesta mnoge vjernike paralizira te se poput kronične bolesti sve više pretvara u jednu vrstu kolektivne fobije. Za razliku od privremenog straha koji nas može pročistiti i na neki način humanizirati, fobija nas poput droge čini ovisnima o vlastitom očaju.

Jedini način da se odupremo ovoj pojavnosti jest predanje Bogu i povjerenje u Njegovu nesebičnu i čistu ljubav. Na trajan odgoj za povjerenje pozvani smo pogotovo u današnje vrijeme kada se ljudski iracionalni i kronični strahovi nemilice umnažaju, zakopavajući pri tom naše talente i sposobnosti. Razvijajući povjerenje prema Bogu i bližnjemu osposobljujemo se za ponovno humaniziranje i evangelizaciju društva koje je tak tada sposobno stvarati ljude za velika djela, naglasio je nadbiskup Barišić pozivajući okupljene vjernike na još zauzetije nasljedovanje svetaca koji nas kao poveznica između neba i zemlje neprestano pozivaju na život dostojan čovjeka.

Svečana koncelebracija u makarskoj prvostolnici povodom blagdana sv. Klementa mučenika i ove je godine tradicionalno završila izlaganjem svečevih moći, te pjevanjem himne u čast nebeskog zaštitnika grada pod Biokovom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...