U Opuzenu proslavljena svetkovina sv. Stjepana prvomučenika

Župa svetog Stjepana prvomučenika u Opuzenu proslavila je u utorak 26. prosinca svetkovinu nebeskog zaštitnika.

U crkvi koja nosi naslov ovog sveca misno slavlje predvodio je župnik don Hrvoje Dragun u koncelebraciji don Mihaela Provića. Govoreći u propovijedi o svetom Stjepanu koji je svojim životom nasljedovao Krista, autentično propovijedajući istinu, ne odstupajući od nje, koji je svojim životom svjedočio i pokazivao velika znamenja i čudesna djela u narodu, te su ga mnogi zbog toga mrzili, don Hrvoje je pojasnio kako ga nisu mrzili zbog djela, nego zbog riječi koje je govorio jer te riječi nekako su boljele, utjecale su na one koji su govorili drukčije, na one koji su Krista prije toga ubili, i koji nisu željeli da se Kristova riječ i Kristovo djelo proširi. No, što su više ubijali Stjepana, različite druge Stjepane i mučenike kroz povijest, to je više Kristova riječ i njegovo djelo raslo, sve do danas.

Stoga, Stjepanov primjer, njegovo djelo, put je kršćanina u današnjem svijetu, put onoga koji želi biti Kristov, ali ne samo Kristov na papiru, nego Kristov u svakodnevnom življenju. Autentični kršćaninov život, stoga, nikada se ne može odvojiti od mučeništva, nikada se ne može odvojiti od onoga što je sam Isus prošao pred nama i za nas, od njegova križa, čiji cijeli život stane u riječ križ, rekao je don Hrvoje.

Sveti Stjepan primjer je kako primijetiti Boga u teškom trenutku, primjer je kako biti otvoren Bogu i onda kad je najteže. Nebo se otvorilo i on ugleda Isusa, Sina Božjega i anđele Božje, lice mu se zasja, u ruke tvoje, ne uzmi im ovo za grijeh. On u tom trenutku ubijanja, poput Krista moli za ubojice, za svoje neprijatelje, i tu vidimo kako ljubav uvijek pobjeđuje, ljubav nadvladava mržnju, ljubav nikad ne proklinje, nikad ne uzvraća istom mjerom, nego uvijek ljubavlju, istaknuo je don Hrvoje.
Nakon mise, vjernici su i poljupcem moći svetoga Stjepana iskazali štovanje svom nebeskom zaštitniku.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.