Okrugli stol o pet dolazaka oca Ante Gabrića u domovinu

Pet dolazaka oca Ante Gabrića u domovinu i Metković, u sklopu „Dana oca Ante Gabrića u Metkoviću" bila je tema okruglog stola održanog u utorak 27. veljače u galeriji Ustanove za kulturu i sport gdje je postavljena i izložba likovnih radova učenika osnovnih i srednjih metkovskih škola i vrtića pod naslovom „Ruke u molitvi". Time se odaje priznanje osobi koja je tako rado molila za sve svoje dobročinitelje, prijatelje, rodbinu, a posebno sugrađane Metkovića, rekla je, uz srdačnu dobrodošlicu svim nazočnima prof. Ivana Čarapina, zahvalivši svima koji su pridonijeli cjelokupnom programu održavanja ove manifestacije. Gradonačelnik Dalibor Milan zahvalio je svima uime grada, kao pokrovitelja manifestacije „Dani oca Ante Gabrića u Metkoviću".

„Povezano s putovanjima o. Gabrića, spontano mi je došlo u pamet zapravo njegovo zadnje putovanje, ali ne u Hrvatsku, ne u domovinu. Puno je putovao, radio, bio u kontaktu s našim svijetom po Australiji, Americi i drugdje, ali, zapravo kao da je cijeli njegov život za njega samo, ipak bila priprema za najvažnije putovanje, putovanje prema Ocu našem nebeskom. Ono sve što je radio, ne bi mogao raditi da silno nije bio zagledan prema Njemu, i da se nije silno spremao za to zadnje putovanje", rekao je između ostaloga dr. o. Antun Volenik, vicepostulator kauze za proglašenje blaženim o. Gabrića.

Akademik fra Andrija Nikić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru, pozdravljajući nazočne, uputio ih je na knjigu „Pisma oca Ante Gabrić" u kojoj je objavljeno 140 pisama. Oca Gabrića susreo je i bio organizator i sudionik prigodom njegovog dolaska u Mostar 1978. godine. Puno godina kasnije susreo se s njegovim jednostavnim pismima, protkanim životnim svetačkim svjedočanstvima i porukama. Znatiželja ga je 2014. g. uputila na dr. Ivana Jurića da zaviri u rukovet pisama o. Gabrića.

Pojedinosti o prvom dolasku o. Gabrića u Metković 1969. iznijela je vjeroučiteljica prof. Ivanka Šešelj. Kad se pojavio u splitskoj zračnoj luci poznanici su ga opisali da je bio 'kost, koža i duša'. Posebno veličanstven doček bio je u rodnom Metkoviću, ganutljiv prizor - kada je davao odrješenje za svoje roditelje i sve koji počivaju na groblju sv. Ivana. Njegov posjet bolesnicima bio je dirljiv, djeca su uvijek bila uz njega, on nije trebao govoriti; njegova pojava bila je dovoljna; sestre u samostanu vidjele su ga i u župnoj crkvi i samostanu, zahvalio je za molitve i sve što su radile, te udijelio blagoslov i njima i djeci koju čuvaju. Mala Božena Petrov, koja se tada i rasplakala, dočekala ga je sa cvijećem uz prigodnu recitaciju.

Dan prije odlaska iz Metkovića, 28. rujna, o. Ante bio je nazočan na svečanosti prve mise i blagoslova župne kapele Sv. Nikole biskupa, koju su u koncelebraciji služili don Ćiro Burić, prvi župnik don Mate Selak i svećenici Neretvanskog dekanata. Kako su se ljudi radovali na dolasku, tako su plakali na njegovu odlasku. Priređen mu je oproštaj u crkvi Sv. Ilije, a članice crkvenog zbora Nada Marušić i Marija Rajčić (koja je i autorica pjesme) uz orgulje, pjevale su pjesmu „Davno je davno bilo". Zvona su zvonila, mnoštvo naroda, svatko mu je želio poljubiti ruku - ruku koja je toliko dobra činila. Čast nam je da je Božena Petrov - sada Nikoletić, ravnateljica OŠ Stjepana Radića, zaključila je vjeroučiteljica Šešelj. Prof. glazbe Vanja Gabrić nazočne je upoznala s Antinim drugim dolaskom 1976. koji je bio obilježen proslavom Velikog krsnog zavjeta. O. Ante je u Solin bio nošen na rukama mladih. Dolazak o. Gabrića i Majke Terezije 1978., predstavili su vjeroučitelji Tomislav Medak i Marinko Tošić.

Četvrti Antin dolazak 1984., obilježen i euharistijskim slavljem u Mariji Bistrici, predstavile su vjeroučiteljica Rosanda Lovrić i prof. povijesti Katarina Barišić uz učenike Luciju Jerković i Brunu Vladimira, članove Udruge Mladi oca Ante Gabrića. Za peti dolazak o. Gabrića, 1986., don Radojko Vidović ustupio je video isječak sa svoga mladomisničkog slavlja; ujedno je to bilo slavlje 25. obljetnice svećeništva don Mile Vidovića, na kojem je nazočio o. Gabrić.
Organizatorice Okruglog stola bile su prof. Ivana Čarapina i prof. Vanja Gabrić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...