Blagoslov novih postaja križnog puta u župi Gospe u Siti na Strožancu

U sklopu svog pastirskog pohoda župi Gospe u Siti u Strožancu u petak, 2. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje i blagoslovio nove postaje križnog puta kojeg je izradila župljanka, mr. likovne umjetnosti, Ivana Bilić Antičević.

Novopostavljeni križni put, dimenzija 40 x 40 cm, rađen je tehnikom akrila na medijapanu. Autorica je istaknula kako je zajedno s župnikom don Antom Vrankovićem već duže vrijeme razmišljala o ovim postajama i kako je sretna što se ta zajednička želja napokon uspjela i realizirati. „Onog dana kad me Gospodin zazvao i kada sam mu odgovorila, ne prestaje me darivati u svojoj ljubavi i osjećam da najmanje što mogu učiniti jest proslavljati ga u svom radu, ali prije svega u svom životu. Neka i ovaj Put križa bude Njemu na slavu. Htjela sam ga prikazati kao Isusa nade i beskrajne ljubavi prema meni i svakom čovjeku. Iz njega ljubav pršti, isijava i želi nas zahvatiti svojim plemenom. Ako iskra tog plamena zahvati nečije srce preko ovih likovnih djela, to je moja radost i moja nagrada“, kazala je Ivana Bilić Antičević.

Svečanost je započela prigodnom riječju akademske slikarice Ane Marije Botteri koja je naglasila kako ovaj Put križa oslikava Krista obasjanog mističnim svjetlom dok nosi svoju i našu tešku muku. „Pogledi su to koji na poseban način prilaze patnji s brižnom ljubavlju. Prigušen kolorit dodatno ističe tu patnju koja se pred nama odvija. Stvarajući ovo djelo svjedočanstva vjere i nade, umjetnica nas hrabro i nadahnuto upućuje na molitvu“. Potom je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić blagoslovio postaje, a zatim je uslijedila pobožnost križnog puta kojeg je predvodio župnik don Ante Vranković, a molitve je čitala, i za ovu prigodu napisala, Ivana Bilić Antičević.

Predvodeći euharistijsko slavlje mons. Barišić je govorio o značaju korizme za život svakog od nas. Kazao je kako je ovo vrijeme milosti u kojem smo pozvani dublje preispitati sebe, svoj odnos s Bogom i bližnjima. „Ako uspijemo nakon ove korizme biti barem malo bolji ljudi i vjernici, ako učinimo iskorak prema bližnjemu, posebno prema onima s kojima nismo u dobrim odnosima, ili prema onima koji su potrebni naše pažnje i pomoći, onda ćemo zaista u našem životu doživjeti Uskrs“. Posebno se osvrnuo na obiteljske odnose i kazao kako ne postoji idealni supružnici, roditelji i djeca, no da uz malo truda, volje, ljubavi i poniznosti te uz molitvu, ni jedan problem nije nerješiv. Okupljene vjernike je pozvao na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će održati 15. i 16. rujna 2018. u Splitu i Solinu.

Vjernicima se obratio i župnik don Ante Vranković koji je zahvalio nadbiskupu Barišiću na prisustvu i Ivani Bilić Antičević na trudu i požrtvovnosti pri izradi postaja križnog puta. Zahvalio je i svojim župljanima na podršci. Misno slavlje je pjesmom uzveličao župni zbor.

Ivana Bilić Antičević rođena je 1988. godine u Bjelovaru, gdje je završila opću gimnaziju. Godine 2013. stječe zvanje magistra likovne kulture i likovne umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi, a djela joj se nalaze u mnogim zbirkama i samostanima. Najveći dio njenog opusa je sakralne tematike. Križni put na Strožancu joj je prvo veliko djelo. Živi sa suprugom i troje djece u Podstrani i predaje likovnu kulturu u osnovnoj školi u Studencima. Član je udruga Obiteljsko obogaćivanje i HULU-a.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.