Peta korizmena biblijska srijeda na Sućidru

U srijedu, 21. ožujka održana je peta korizmena biblijske večer u župi sv. Andrije u Splitu. Predavač pod drugi put bio je prof. Domagoj Runje o temi: „Pravednik živi od vjere“.

U svom predavanju, nakon misnog slavlja govorio je o Abrahamu kao pravedniku koji živi od vjere. Podijelio je izlaganje u tri djela: poziv Abrahama, pogađanje s Bogom kako bi poštedio Sodomu i Gomoru te najdramatičniji događaj u Abrahamovu životu – traženje da Abraham prinese za žrtvu svoga sina. S Abrahamom započinje povijesno pripovijedanje o našoj vjeri. Najprije je fra Domagoj govorio o tome kao Bog Abrahamu daje obećanja i to obećanje zemlje. Bog obećava Abrahamu zemlju koju će dati njemu i njegovu potomstvu. Drugo obećanje koje Bog daje Abrahamu jest obećanje potomstva. Ta dva obećanja provlače se kroz cijeli Stari Zavjet. Isto obećanje Bog ponavlja Abrahamovu sinu Izaku i Izakovu sinu Jakovu koji je praotac svih izraelskih plemena. „Kad malo bolje analiziramo obećanja koja Bog daje Abrahamu“, nastavlja prof. Runje, „dolazimo do zaključka da Boga daje Abrahamu obećanja koja ne može ispuniti. Nijedno obećanje Bog ne može ispuniti bez Abrahama. Bog je vjeran, ispunjava obećanja, ali sam ne može učiniti. Božja obećanja su takva da se očekuje čovjekova suradnja. U obećanju zemlje Abraham prihvaća Božji poziv i ide u zemlju koju mu Bog nudi“.

Obećanje potomstva je kompliciranije. Tu su Sara nerotkinja, Hagara, surogat majka, i sin Jišmael. Bog je dosljedan: Sara, nerotkinja rodit će Abrahamu sina. Abraham je povjerovao što se po prirodnim zakonima na može dogoditi. I tu je moć Abrahamove vjere. Tu nam se govori, naglašava fra Domagoj „o dvije stvari. Prvo: čovjek ima svoju ulogu u ostvarivanju potomstva i drugo: to potomstvo koje čovjek ima nije njegovo vlasništvo, nije nikakav objekt nego je to Božji dar. I kada se kaže da je Abrahamu bilo 100, a Sari 90 godina onda se upravo želi istaknuti to da dijete koji su oni dobili u toj dobi jest Božji dar i da se trebaju prema tome djetetu postaviti ne kao prema svom vlasništvu nego kao nekomu tko dolazi od Boga i tko nikada ne prestaje pripadati Bogu“.

U drugom djelu svog izlaganja prof. Runje je govorio o Abrahamovu pogađanju s Bogom. Abraham je predstavljen kao onaj koji se zauzima za druge. I to je pravednik koji živi od vjere. Nema pravde ni vjere ako se ne zauzimaš za druge. Istinski vjernik živi na načina ne da spasi samo sebe nego da spasi koga god može od propasti. Treći dio predavanja bio je o stavljanju Abrahama na kušnju – o traženju da Abraham prinese za žrtvu svoga sina. Prije samog tumačenja toga dijela, prof. Runje protumačio je značenje promjene imena kod Židova, naglasivši da to znači od neplodnosti učiniti plodnost, udahnuti život. Stoga je kazao: „Budući da je Izak Božji dar, Božje vlasništvo on traži da mu se prinese dar, da Abraham sina Izaka prinese za žrtvu. Tako Bog traži da Abraham javno i očito prizna da je Izak njegov dar i vlasništvo. I Abraham se ovdje pokazuje kao čovjek duboke vjere spreman je, ma kako god to teško bilo, učiniti ono što Bog od njega traži.“ Prof. fra Runje završio je predavanje zaključkom kako su u Isusu Kristu u konačnici ispunjena sva Božja obećanja dana Abrahamu. Ta peta biblijska korizmena večer završila je molitvom i don Ivanovom najavom posljednje, šeste srijede koju će imati prof. dr. don Ivan Lovrić s temom: „Proročko iskustvo Boga“.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...