Imotski: Dramski prikaz Muke Isusove

Punih 20 godina na Cvjetnicu navečer Imotski „postaje“ Jeruzalem iz Isusova vremena. Naime, 1998. godine tadašnji gvardijan i župnik fra Ante Babić pokrenuo je održavanje Dramskog prikaza Muke Gospodina našega Isusa Krista uživo u gradu, što je s vremenom postalo poznato kao Imotska Muka.

Tako je i ove godine na Nedjelju Muke Gospodnje 25. ožujka s početkom u 20 sati održana Imotska Muka, 19. po redu. Prikaz je počeo pozdravom gvardijana i župnika fra Kristiana Stipanovića, koji je zahvalio svima zaslužnima za održavanje Muke – sponzorima, tehničkoj i stručnoj podršci, glumcima, a osobito gledateljima, zbog kojih se i održava Muka.

Za one koji nisu mogli pratiti Muku uživo u Imotskom, omogućen je video-prijenos na samostanskoj web stranici, na još nekim internetskim portalima, na Youtube kanalu i facebooku Imotskih novina te na televiziji zahvaljujući Full Tv-u (na MaxTV i B.net kanalima). Na internetskim portalima i facebooku za prijenos Muke bilo je više od 20.000 uključenja.

Ulogu Isusa glumio je jedini profesionalac u Muci – Tomislav Martić, koji sudjeluje u prikazu od samog početka. Ostale su uloge igrali amateri iz Imotskog i Imotske krajine, a njih je zajedno sa statistima bilo više od 400.

Po običaju, scene Posljednje večere i uhićenja u Getsemaniju održane su u samostanskom vrtu, a zatim se povorka s glumcima i statistima uputila na mjesto suđenja pred Pilatom. Nakon Pilatove osude prikazan je na ulicama Imotskog Isusov križni put, na kojem je susreo svoju majku Mariju, Veronika mu je rupcem obrisala lice, a Šimun Cirenac pomogao nositi križ do Kalvarije, koja je predstavljena imotskom tvrđavom Topanom. U završnoj sceni na Kalvariji prikazano je Isusovo razapinjanje i smrt. Muka je završila skidanjem i odnošenjem Isusova tijela s Kalvarije.

Fotogalerija: Boško Ćosić

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...
„Božić je blagdan susreta Boga s čovjeka i susret čovjeka s čovjekom. Božić je blagdan obitelji. U obitelji smo rođeni, ...
U splitskoj katedrali sv. Dujma, u srijedu 13. prosinca, svečano je proslavljen blagdan sv. Lucije mučenice i djevice. ...
Adventska duhovna obnova u Svetištu i Župi Čudotvorne Gospe Sinjske održana je od 7.-9. prosinca 2023. godine, a ...