Proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja u Splitu

„Pred Majkom se ne predstavlja, ali zato joj iznosimo ono što osjećamo, doživljavamo, planiramo. Ona najbolje zna produžiti naše molbe do našega Spasitelja“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje na blagdan Gospe od Zdravlja u srijedu, 21. studenoga u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.

U koncelebraciji je bio provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kondžoman, gvardijan fra Jako Begonja, župnik fra Ante Udovičić, dekan katedralnog dekanata don Tomislav Ćubelić te brojni župnici okolnih župa. Misu su nazočili predstavnici županijske i gradske vlasti, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Nadbiskup Barišić je u svojoj propovijedi u duhu pročitanoga evanđeoskog teksta progovorio o Sv. Obitelji ali i o poteškoćama s kojima se susreću suvremene obitelji: nedostatak poštovanja i strpljivosti, zajedničke molitve i razgovora. „Obitelj je još uvijek temeljna zajednica. I važno nam je da je obitelj zdrava. Ali važno nam je da je i društvo zdravo jer na odgoj djeteta utječe i okolina, mediji i dr.“, naglasio je nadbiskup.

Kada je Isus imao dvanaest godina, Josip i Marija su zajedno s njim, kao i svake godine, išli u Jeruzalem o blagdanu Pashe. Međutim, Isus se izgubio, a Josip i Marija pronašli su ga nakon tri dana u hramu. Majka mu se s poštovanjem obratila pitanjem: „Sinko, zašto si nam to učinio? Otac tvoj i ja zabrinuti smo te tražili.“ U tom je svjetlu nadbiskup Barišić nazočnima podcrtao dvije važne stvari: način na koji je Marija postavila Isusu pitanje i činjenicu da su ga Josip i ona zajedno tražili. „Veoma je važno kako postavljamo pitanja jedni drugima, s vikom, diktatom i naredbom ili s poštovanjem? Pitanje treba uvažavati drugoga i otvarati ga dijalogu“, naglasio je mons. Barišić te nastavio: „Marija i Josip zajedno su tražili Isusa, a mi smo postali individualci i u svojoj obitelji. Nedostaje nam zajedništva, ne dijelimo poteškoće i radosti. U našim odnosima prisutne su više optužbe nego razumijevanje. Djeca traže zajedništvo i međusobnu ljubav oca i majke“, istaknuo je nadbiskup te dodao da najbolje što jedan otac može učiniti za svoju djecu je da voli njihovu majku, svoju suprugu i da je najbolje što jedna majka može učiniti za svoju djecu da ljubi njihova oca, svoga supruga. Naglasio je da su svađe i obračuni oca i majke pred djecom opasnije nego duže odsustvo jednog od roditelja radi posla.

Pozvao je nazočne da više uključe Boga u svoju obitelj i odnose, da budu strpljivi jedni prema drugima i pristupaju s više razumijevanja jedni drugima, da naprave most između vjere i života, molitve i rada, nedjelje i radnoga tjedna. Na kraju propovijedi zamolio je Gospu od zdravlja da pomogne obiteljima gajiti zdrave odnose.

Na kraju misnoga slavlja riječ pozdrava i zahvale nadbiskupu, i svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja i sudjelovali u devetodnevnoj pripravi za blagdan (zborovima, djeci iz škole, ministrantima, svećenicima) uputio je gvardijan fra Jakov Begonja.

Za vrijeme mise pjevao mješoviti župni zbor pod ravnanjem fra Stipice Grgata i s. Zorislave. Tijekom cijeloga su jutra brojni hodočasnici posjećivali omiljenu splitsku crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se osnažili u euharistiji tijelom Kristovim.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...