Župa sv. Roka na Manušu proslavila svoga nebeskog zaštitnika

U župi sv. Roka Ispovjednika na Manušu u Splitu, u petak 16. kolovoza, svečano je proslavljena župna svetkovina sv. Roka. U župnoj crkvi posvećenoj ovom srednjovjekovnom svecu, zaštitniku oboljelih od teških i zaraznih bolesti, svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe sv. Stjepana pod Borovima – Split i gvardijan samostana sv. Frane na Obali fra Martin Jaković. U koncelebraciji su bili župnik župe sv. Roka don Matko Džaja i kancelar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ratomir Vukorepa.

„Svaki svetac je bio čovjek od krvi i mesa, a njihova je veličina u prepuštanju Božjoj milosti koja je u svim ljudima razlivena po sakramentu krštenja. Sv. Roko je bio svetac koji je odgovorio na dar Božje milosti dopustivši joj rast u svom srcu. Rodio se krajem 13. stoljeća te je mlad ostao bez roditelja. Bez obzira na obiteljsku tragediju, ne prepušta se hedonizmu ovoga svijeta, nego nadahnut milošću Božjom daruje siromasima sav svoj imetak i kreće za Kristom“, rekao je fra Martin u uvodnom dijelu homilije.

Pojasnio je kako u životu sv. Roka susrećemo aktualizaciju evanđeoske poruke koja se očituje u ljubavi prema bližnjemu. „Sv. Roko ozbiljno shvaća Isusovu zapovijed ljubavi te je provodi u djelo. Približavajući se bolesnima i svoj život dovodi u opasnost. Ipak, nije se prepustio ovozemaljskim strahovima, nego iz ljubavi prema Kristu hrabro pristupa bolesnima pomažući im nositi križeve odbačenosti, straha i svih životnih tereta“, istaknuo je.

Naglasio je i kako je sv. Roko svetac koji nas poziva na herojsku kršćansku ljubav prema braći koja su marginalizirana u suvremenom svijetu. „Pred nama stoji svetac koji nam snažno potvrđuje kako Bog želi spasenje svih ljudi. Na putu spasenja upućeni smo jedni na druge“, nastavio je.

Zaključujući, poželio je da nas Gospodin po zagovoru sv. Roka ispuni kršćanskom ljubavlju kako bismo bili pomoć jedni drugima u nošenju križeva svakodnevnog života.

Okupljenim vjernicima obratio se župnik don Matko Džaja zahvalivši fra Martinu na poticajnim riječima te svima koji su svojim radom doprinijeli proslavi župne svetkovine. Euharistijko slavlje pjevanjem je uzveličao župni zbor župe sv. Roka kojim ravna prof. Tomislav Veršić. Nakon svete mise, župljani i mnogobrojni hodočasnici zadržali su se u molitvi i druženju ispred župne crkve.

Kao i u mnogim krajevima svijeta, tako i u Splitu, štovanje sv. Roka seže daleko u povijest. U Drugom svjetskom ratu uništene su crkve sv. Roka i sv. Petra na Lučcu. Današnja župa svetoga Roka jedna je od mlađih župa splitskoga Katedralnog dekanata, osnovana 1983. godine od dijela tadašnje velike župe svetoga Petra apostola. Župna crkva, pomalo skrivena zelenilom stabala, nalazi se u Glagoljaškoj ulici, podno tvrđave Gripe.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...