Proslavljen sv. Roko u župama Neretvanskog dekanata

Ispred  kapele sv. Roka na Rujnici u župi Desne svečanu misu na blagdan sv. Roka u petak 16. kolovoza, kojoj je prethodio ophod oko crkve s kipom sv. Roka, predvodio je župnik Desana i Rogotina don Ivica Barišić u koncelebraciji župnika župe Vidonje don Mladena Margete. U župi Vidonje slavljenje su večernje svete mise ispred kapele sv. Ante i sv. Roka u Mliništu.

Iako Rujnica nije naseljena više od sto godina, tradicija hodočašća održana je do danas u zahvalu sv. Roku za zaštitu od bolesti, ponajprije kuge. Do kapele se iz okolnih sela ide pješice oko sat vremena. Podrujnica koja je u župi Bagalovići sv. Roka slavi kao zaštitnika i ima noviju kapelu posvećenu ovom svecu - nasljednicu stare kapele na Rujnici. Vrijedno je napomenuti kako je drveni kip sv. Roka (tirolska škola), koji je s Rujnice nestao poslije II. svj. rata i dugo nije bio pronađen, bio zamijenjen kipom od gipsa. Pronašao ga je ribar u Neretvi u Kominu. Obnovljen je 2010 g., a za njegovu obnovu izdvojeno je 17 tisuća kuna.

„Sveti Roko bio je ispunjen Božjim žarom, bio je ono što je Bog od njega tražio, čovjek vjere. Sveci nisu stvar prošlosti, već su nam bliski, pokazuju nam da se pravi život živi kad se služi i troši - kako bi došli do cilja poput sv. Roka, a to se postiže razlikovanjem od mentaliteta ovog svijeta. Pozvani smo slušati i živjeti po Božjoj  riječi,  jer samo to nas vodi u nebo“, poručio je don Ivica vjernicima u homiliji.

Blagdan sv. Roka svečanije se proslavio u Borovcima, Opuzenu i župi Otrić-Struge.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.