Proslavljena svetkovina sv. Bartola, zaštitnika zračne luke Split

U župi Bezgrešnog začeća BDM u Kaštel Štafiliću, odnosno u Zračnoj luci Split, 24. kolovoza proslavljena je svetkovina sv. Bartola apostola. Proslava se odvijala u crkvici istoimenog sveca na brdašcu unutar zračne luke. Misno slavlje je predvodio župnik don Damir Vuletić uz koncelebraciju don Dražena Balića, župnika Drvenika te župnog vikara župe Sv. Lovre iz Trogira uz animaciju župnog zbora iz župe u Kaštel Štafiliću. Prisustvovao je velik broj djelatnika zračne luke i štovatelja sv. Bartola iz Kaštela, Trogira i Splita uz nazočnost direktora Zračne Luke Split Lukše Novaka sa svojim suradnicima, vatrogasaca, zaštitara i djelatnika koji održavaju maslinik.

“Neka nam pomogne milost Božja da imamo iskustvo Božje blizine kao što je imao Bartol i ostali apostoli. Skale kojima se penju i silaze anđeli prema nebu možemo usporediti s našom zračnom lukom koja nam pokazuje povezanost neba i zemlje te ovi zrakoplovi koji nam s neba dolaze na zemlju i obratno. Svakodnevno naša braća i sestre idu prema nebu, a druge generacije dolaze prema nama. Također Božji blagoslov silazi s neba na nas, a naše molitve i zahvale upućujemo Gospodinu”, kazao je don Damir.

„Bartol je svojim srcem bio uz Gospodina i pratio je Božjim očima ovaj svijet i zato se nije bojao nikakvih zastrašivanja, nije se bojao ni same smrti. Znamo na koji način je bio ubijen. Teško je razmišljati o tome da se nekome koža guli s njega, a kamo li to proživljavati. Tu ostanemo zadivljeni snagom vjere i hrabrosti koju je imao sv. Bartol“, nastavio je.

„Ovo tijelo koje dodirujemo i uvijek je s nama jednom ćemo ostaviti. Koliko je važno obratiti pozornost na one vrednote koje ostaju zauvijek”, rekao je don Damir.

„Neka nam pomogne zagovor sv. Bartola da možemo voljeti jedni druge i Boga. Sve ćemo jednom ostaviti ovdje, ne samo kuće te imanje, nego i svoje tijelo. Jedino što nosimo sa sobom – to je srce koje je ispunjeno ljubavlju“, zaključio je don Damir.

Nakon dijeljenja blagoslova župni zbor otpjevao je pjesmu “Čuj nas majko – nado naša” te se druženje nastavilo u parku Sv. Bare ispod crkve uz domjenak koju je pripremio domaćin – Zračna Luka Split. Okupljenima se u ime domaćina obratio direktor Lukša Novak te rekao da se 24. kolovoza tradicionalno slavi Dan Zračne Luke. Izrazio je zahvalnost zagovoru sv. Bartola za nebesku zaštitu i dobro proteklu sezonu ove godine kada je Zračna luka Split prvi put ušla u novi dio putničkog terminala.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.