Proslava sv. Mihovila u Prološcu

Svečano misno slavlje na svetkovinu sv. Mihovila - zaštitnika župe u Prološcu, u nedjelju 29. rujna, predvodio je župnik fra Vinko Gudelj uz koncelebraciju fra Nedjeljka Jukića, profesora na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju koji obnaša i službu pastoralne ispomoći u ovoj župi i fra Ivana Vuletića, doktoranta Crkvene povijesti u Rimu. Na proslavi se okupio brojni vjernički puk od Zagreba, preko Like, Gorskog kotara, Trilja, Šibenika do Dubrovnika.

To duhovno stvorenje, čije ime Mi ha el potječe iz hebrejskog, znači Tko je kao Bog, posebno se proslavio i u staroj imotskoj župi, u zagrljaju brda i stijena, u krajoliku jezera, izvora i polja - nadomak Imotskom, u Prološcu, župi koja broji oko 3300 stanovnika (900 obitelji), a iz koje potječe pet svećenika, od kojih dva redovnička, i jedna redovnica.

Uvod u svečanu proslavu prološkog župnog zaštitnika bio je svečani ophod kojim je 25 ministranata zajedno sa svećenicima, a na čelu sa vatronošama fra Markom Plejićem, bogoslovom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja te postulanta u Imotskom Marka Udovičića i križonošom Slavenom Maršićem ušlo u crkvu, a nakon toga uz pratnju svečane pjesme prološkog Mješovitog zbora uz orguljašku pratnju njihove voditeljice s. Terezine Bašić, a pod ravnanjem dirigenta Marija Cikojevića započela Služba Božja.

Na početku euharistijskog slavlja sve je pozdravio župnik fra Vinko koji je pozdravio sve nazočne vjernike, pripadnike hrvatskog redarstva (policije) koji su u Prološcu proslavili svoj dan te sve učenike i nastavnike OŠ „Ivan Leko“ koji su blagdan zaštitnika svoje župe odabrali kao Dan svoje škole, a na poseban način sve stare i nemoćne koji su svečanu euharistiju pratili posredstvom televizije.

Prvo čitanje navijestila je Suzana Šimić, ministra Franjevačkog svjetovnog reda ove župe, a psalam su skladno otpjevali članovi prološkog zbora: Pere Češljar i Ivica Matić Đelo dok je drugo čitanje pročitala policajka Sanda Grančić. Molitvu vjernika pročitali su članovi iznimno aktivne Franjevačke mladeži iz župe Proložac: Janja Grabovac i Ivan Mikulić.

Fotografije: Ankica Olujić

U svojoj homiliji župnik fra Vinko Gudelj istaknuo je kako današnjim slavljem, častimo tri arkanđela: Mihovila, Gabrijela i Rafaela, koji u biblijskoj teologiji predstavljaju tri oblika osobitog Božjeg zauzimanja za njegovo stvorenje: čovjeka, dok ono hodi svojom životnom procesijom. Njihova imena naznačuju tri vida Božje skrbi za nas ljude.

Kasnije je nastavio riječima: „Ova je župa davno za svoga zaštitnika izabrala sv. Mihovila, jednoga od trojice arkanđela, koji je porazio zle duhove što su se pobunili protiv Boga. Naši su pređi u svojoj dubokoj vjeri, vođeni svojim pastirima, odabrali Božjeg vojskovođu za svoga branitelja. Naše je hrvatsko redarstvo, više nego prikladno, svoj odgovoran posao uspostave i održavanja reda među ljudima u skladu sa zakonima stavilo pod moćnu zaštitu nebeskog redarstvenika sv. Mihovila. Prološka je škola za svoj dan izabrala baš ovaj blagdan. Što to znači? To znači da smo se svi svrstali u redove koji slijede sv. Mihovila. Svrstati se pod stijeg Božjeg vojskovođe znači svjesno se uključiti u postrojbe onih koji se zauzeto suprotstavljaju Sotoni i djelima njegovim. Iskonska borba dobra i zla nije završena pobjedom arkanđela Mihovila nad pobunjenim demonom jer je taj demon još uvijek živ i djeluje u svijetu, kako je to jednom rekao sv. papa Ivan Pavao II. Nije ta borba dovršena ni Kristovom žrtvom na križu i njegovim uskrsnućem, jer je još uvijek čovjek pojedinac u svojoj slobodnoj volji sposoban i sklon izabrati zlo i Zloga, prezreti istinu koja od Boga dolazi.”

Na kraju svečane svete mise župnik je zahvalio Hrvatskoj televiziji te svima koji su doprinijeli da proslava sv. Mihovila, prološkog zaštitnika prođe svečano. Čestitao je blagdan zaštitnika imotskim policajcima na čelu s načelnikom Tihomirom Nenadićem, zatim učenicima i nastavnicima OŠ „Ivan Leko“, na čelu s ravnateljem Krešimirom Bajićem te naposljetku i načelniku općine Proložac Mati Lasiću koji svojim angažmanom prati brojne projekte ove župne zajednice.

Uvod u samu proslavu sv. Mihovila bila je trodnevna duhovna priprema. Prvog dana trodnevnice članovi Mjesnog bratstva „Rane sv. Franje“ iz Prološca u zajedništvu sa svojom subraćom iz ostalih bratstva koja djeluju na području Imotske krajine (Imotski, Podbablje, Runovići, Studenci, Zmijavci, Vinjani), a na toj svečanosti Marijana Bubalo primljena je u OFS ove župe, a taj prvi dan trodnevnice predvodio je fra Zoran Kutleša, provincijski vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i koordinator OFS-a za Imotsku krajinu.

Drugog dana trodnevnice organizirana je duhovna obnova za ovogodišnje krizmanike i prvopričesnike, a svečano slavlje predvodio je fra Ivica Omazić, novoimenovani župnik susjedne župe Runovići.

Trećeg dana organizirana je duhovna obnova za školsku djecu i ispovijed za sve župljane, a misu je predvodio dugogodišnji vjeroučitelj mnogih generacija Imoćana, a sada župni vikar u župi Vinjani fra Jakov Udovičić.

Ovogodišnja proslava sv. Mihovila iz Prološca, prenošena je i posredstvom Hrvatske radiotelevizije. Prijenos je omogućio glavni urednik Neno Kužina te redatelj Mate Letica, a prije početka prijenosa emitirana je desetominutna reportaža „Portret mjesta i Crkve“ koji je pripremila novinarka Tatjana Lisičin.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.