Svetkovina sv. Franje Asiškog u samostanu splitskih franjevaca konventualaca

Svetkovina sv. Franje Asiškoga svečano je proslavljena 4. listopada u njemu posvećenoj crkvi u Splitu na Obali pri samostanu franjevaca konventualaca. Svečanu večernju misu predslavio je don Ratomir Vukorepa, kancelar Splitsko-makarske nadbiskupije, u zajedništvu s fra Martinom Jakovićem, gvardijanom, don Matkom Džajom i fra Matom Puđom.

Promatrajući život sv. Franje Asiškoga u svjetlu malenih don Vukorepa je istaknuo: „Znamo, dragi prijatelji, kako je teško biti malen kad su mnogi oko nas veliki. Biti malen ne znači biti financijski siromašan ili raditi neki uobičajeni posao. Jer i među takvima ima onih koji se smatraju važnima i velikima. Bog je smatrao neprikladnim svoju Radosnu vijest objaviti takvim ljudima. Oni je ne bi prihvatili i ismijali bi je. Mnogi mudri i umni ljudi pokušavaju se igrati Boga i upravljati ljudskim životom, čovjekovim dostojanstvom, a nažalost i poviješću.“ Kršćani, ponizni i maleni, ali hrabri i neustrašivi, danas su potrebni Crkvi. Zato se ne ustručavajmo svakodnevno provoditi evanđelje u svome životu. Dopustimo Isusu da nas učini glasom svoga mira kako bismo donosli ljubav u svijet mržnje, da unesemo svjetlo u mjesta tame te da učvrstimo nadu onima koji su očajni i bespomoćni“, dodao je don Ratomir Vukorepa. Svoju homiliju završio je riječima: „Idući stopama ovoga siromašnog i poniznog Božjeg sluge i mi ćemo na potpuni i pravi način ispuniti Kristovu zapovijed ljubavi te se jednom zajedno sa svetim Franjom i Majkom Marijom radovati pred licem Kristovim.“

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor samostanske crkve na čelu sa s. Nediljkom Milanović-Litre. Jutarnje mise predslavio je don Marko Trogrlić i fra Josip Ivanović, a po završetku misa vjernici su imali priliku iskazati štovanje relikvijama sv. Franje.

Proslavi sv. Franje prethodila je molitvena trodnevnica koju su predvodili gvardijan samostana Gospe od Zdravlja u Splitu fra Mate Matić, OFM, ovogodišnji mladomisnik fra Tomislav Trandler, OFM Cap., i gvardijan samostana sv. Frane u Splitu fra Martin Jaković, OFM Conv. Trećega dana vjernici su se prisjetili smrti sv. Franje u Obredu preminuća koji je predvodio fra Josip Ivanović.