Proslava jubileja 300. godina Župe sv. Ilije u Metkoviću

Svečanim misnim slavljem kojega je predslavio mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko makarski, u suslavlju s nadbiskupom Martinom Vidovićem, provincijalom Provincije Presvetoga Otkupitelja fra Markom Mršom, svećenicima Neretvanskog dekanata i onima rodom iz Neretve, u nedjelju 6. listopada, završila je desetodnevna proslava velikog jubileja – 300 godina Župe sv. Ilije proroka u Metkoviću.

Na početku slavlja nadbiskup Barišić je pozdravio sve prisutne vjernike i njihove goste, među kojima i predstavnike građanskih vlasti te metkovskog paroha Borisa Čolovića. Pjevanjem je misno slavlje uveličao Mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak.

„Ovaj jubilej danas slave s nama i svi oni čiji je život bio utkan u ovo vrijeme, a sada se raduju s nama iz vječnosti – punine vremena. Ovih tristo godina satkano je od rađanja i umiranja, radosti i žalosti, nadanja i stradanja, obilja i oskudice, poplava i suša, bolesti i ratova, osvajača i nasilnika, želja, slobode i pravde, tolikih zima i ljeta. Bila su to teška, burna i nemirna vremena. Nešto od toga je zapisano, nešto pamćenjem prenašano i sve to iskustveno proživljeno. No, u svoj toj složenoj različitosti i nesigurnosti vremena, naši djedovi i bake, očevi i majke, osjećali su se ponosni, zaštićeni, štoviše bogati… Bogati jer su živjeli u istini vjere da je sam Bog u punini vremena iz ljubavi prema nama ušao u naše vrijeme i radi nas i našega spasenja čovjekom postao. Živjeli su u uvjerenju da smo u Isusu Kristu obdareni svakim blagoslovom zemaljskim i nebeskim. Bili su ponosni i zahvalni Bogu Ocu što smo njegovi posinjeni sinovi i kćeri, a međusobno braća i sestre. Uza sve poteškoće ostali su nepokolebljivi i vjerni Bogu“, kazao je nadbiskup Barišić naglasivši kako je vjera u Boga i ljubav prema bližnjima uvijek je bila prepoznatljiva vrlina, ne samo grada Metkovića nego i čitave Neretvanske doline, plodne duhovnom i poljoprivrednim kulturama. Tako je ova plodna vjernička župna zajednica, natapana milošću Božjom i svjedočanskim življenjem tolikih generacija i pojedinaca, mogla dati obilat urod za našu Crkvu, narod i društvo. Ne umanjujući vrijednost drugih poziva i poslanja, nadbiskup je spomenuo samo neke duhovne mladice tri-stoljetnog hrasta župe svetog Ilije u Metkoviću: mučenika biskupa Josipa Carevića – ubijena od partizana 1945; oca fra Stanka Petrova - duhovnika, pisca i znanstvenika; oca fra Nikolu Gabrića - profesora i ljubitelja starina; monsinjora Fabijana Veraju – podtajnika kongregacije za proglašenje svetih. Također, spomenuo je kako je u Metkoviću djelovao i mučenik don Rade Jerković - kateheta mladih, a tu je devet živućih redovnika i svećenika iz ove župne zajednice. Kao osobiti ponos župne zajednice svetog Ilije, grada Metkovića, Neretvanske doline i čitave domovine Hrvatske, istaknuo je slugu Božjega, isusovca oca Antu Gabrića, pojam i primjer misionara, koji je dugi niz godina naviještao Radosnu vijest braći i sestrama u Indiji, a bio je misionar i u svojoj Hrvatskoj jer za vrijeme bezbožnog ateizma, nekoliko puta navraćao je u svoju Neretvu i Hrvatsku. Ljeta Gospodnjega 1978, bio je povijesni događaj za grad Metković, jer je sa ocem Antom ovdje bila i najveća misionarka, danas sveta majka Tereza.

Fotografije: Ivo Veraja

Nadbiskup je istaknuo kako su duhovna zvanja ove župe plod molitve, rada i života u obitelji, kao i tolikih vrijednih župnika - otaca franjevaca naše provincije Presvetog Otkupitelja, koji pastoralno vode ovu župu od samog njenog utemeljenja 1719 godine. Neki od živućih župnika i kapelana bili su prisutni i na ovom slavlju. „Poznato je da su svećenici iz drugih sredina teško dolazili u Neretvu, a još teže odlazili iz Neretve. Ovaj narod Neretve puno je primio od svojih duhovnika, ali isto tako i sami svećenici duhovno su se obogaćivali i rasli zajedno sa svojim narodom i za svoj narod“. Posebno je istaknuo da su u životu i radu župne zajednice sv. Ilije, veliki doprinos dala i prisutnost sestara družbe Maloga Isusa koje je rijeka Neretva donijela iz Bosne i Hercegovine – Sarajeva 1912 godine. „U takvom kršćanskom ozračju rađale su se generacije, živjele i umirale. Vjera se živjela u obitelji, crkvi, na radu u polju, susjedstvu i gradu. Uvijek se svoje držalo, a tuđe se poštivalo. Grad Metković i dolina Neretve nikada nisu bili plodno tlo za strane ideologije. Za vjeru u Boga, za zdravu ljubav prema Domovini i svakom čovjeku, toliki su osobno platili i ostavili divan primjer ljudskosti i vjere“, kazao je. Na kraju homilije je zaključio: „Blago vjere predali su nama naši preminuli članovi obitelji i generacije ove župne zajednice. Raspirimo dar vjere, dar života - u sebi, u svojoj obitelji i zbog novih naraštaja“.

Na kraju mise, fra Ante Crnčević je pročitao pozdrav kardinala Josipa Bozanića koji je bio spriječen predvoditi današnje slavlje zbog sudjelovanja na kardinalskom konzistoriju u Vatikanu. Vjernicima se obratio i provincijal fra Marko Mrše te župnik fra Ante Bilokapić koji je izrekao zahvalu ponajprije Svemogućem Bogu, Blaženoj Djevici Mariji i svima koji su sudjelovali i na bilo koji način doprinijeli obilježavanju ovoga velikog jubileja Župe sv. Ilije proroka u Metkoviću.

Proslava ovog velikog jubileja odvijala se od 27. rujna do 6. listopada. Svečano otvorenje proslave bilo je u petak 27. rujna na Velikoj rivi. Simbolično su u 17.19 sati zazvonila zvona crkvi sv. Ilije, sv. Ivana, sv. Ante i sv. Frane koja su najavila svečani mimohod od Velike rive do crkve sv. Ilije proroka gdje je misu predvodio dr. fra Šimun Bilokapić. Drugog dana, 28. rujna, misu je predvodio fra Josip Repeša, a potom je u Galeriji GKS-u bilo svečano otvorenje izložbe „300 godina vjerni Kristu i Crkvi“. Dr. fra Ante Akrap je na blagdan sv. Arkanđela 29. rujna na groblju sv. Ivana Nepomuka služio misu za sve pokojne iz župe. U ponedjeljak 30. rujna misu je predvodio fra Blaž Toplak, a potom je upriličena večer čuvara Kristova groba. Od utorka 1. listopada mise su slavljene u crkvi svetog Frane na Kladi. Toga dana misu je predvodio don Mato Brečić, a večer u samostanu Svete obitelji bila je posvećena Služavkama Malog Isusa. Fra Ilija Mikulić predvodio je misu u srijedu 2. listopada, a u GKS-u je održan okrugli stol „Povijesni presjek župe kroz 300 godina“. Fra Perica Maslać slavio je misu u četvrtak 3. listopada, na uočnicu blagdana sv. Franje, a prigodi program „Večer franjevaštva“ pripremila je FRAMA. Na blagdan sv. Franje 4. listopada misu je predvodio dr. fra Domagoj Volarević. Na uočnicu proslave obljetnice, 5. listopada misu u crkvi Sv. Ilije slavio je dr. fra Ante Vučković, a zatim je u GKS-u održana svečana akademija.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na blagdan Gospe od Zdravlja u subotu 21. studenog, Župa Slivno - Vlaka proslavila je nebesku zaštitnicu. Slavljene su ...
Solinjani su i ove godine prema dugogodišnjoj tradiciji u subotu, 21. studenog blagdan Gospe od Zdravlja obilježili ...
Metkovska Župa sv. Nikole biskupa proslavila je blagdan Gospe od zdravlja u subotu 21. studenoga ispred crkvice Gospe ...
U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, u crkvi sv. Andrije na splitskom Sućidru, ...
U srijedu 11. studenog 2020. obilježen je blagdan svetog Martina, zaštitnika župe sv. Martin u Vranjicu. Središnje ...
U Župi Gospe Sinjske u filijalnoj zajednici u Brnazama, u nedjelju 15. studenog 2020. proslavljen je sv. Nikola Tavelić ...
Ispred crkve Gospe Fatimske u subotu 14. studenoga, na blagdan sv. Nikole Tavelića koji se u Momićima slavi kao ...
U crkvi svetog Martina u Krvavcu u srijedu 11. studenog misno slavlje predslavio je župnik Župe Bagalović don Damir ...