Proslavljena svetkovina Gospe od Ružarija i 455 godina župe Seget

U župi Seget, u nedjelju 6. listopada, proslavljena je svetkovina Gospe od Ružarija - Kraljice svete Krunice -  zaštitnice župe i općine Seget. Svečano misno slavlje s procesijom oko 'sela' predvodio je splitski dekan i župnik katedralne župe Uznesenja BDM u Splitu don Tomislav Ćubelić uz koncelebraciju mjesnog župnika don Nikole Galova i don Marina Barišića ml., koji je pristigao iz Veprica. Euharistijsko slavlje animirao je župni zbor uz orguljsku pratnju s. Blagoslave te klape "Seget" pod vodstvom maestra Luke Jadrića. Slavlju, kojim se obilježilo 455 godina postojanja župe Seget, nazočio je veliki broj župljana Segeta i ostalih župa Trogirskog dekanata. Ovoj svetkovini prethodila je trodnevna duhovna priprava, koju su predvodili trogirski svećenici uz prigodu za sakrament ispovijedi.  

U procesiji su sudjelovali ovogodišnji prvopričesnici koji su bili obučeni u crvene haljetke i u ruci nosili hrvatsku zastavicu, a u košarici latice cvijeća kojim su prosipali put kojim je prošao prekrasni Gospin kip, kojeg su nosili momci sa posebno ukrašenim šalom oko vrata. Nakon pola sata hodočašća, stigao je Gospin kip na njen trg i nastavljeno je svečano misno slavlje.

U homiliji je don Tomislav Ćubelić promišljao o misnim čitanjima, osobito o Knjizi Postanka. „Nakon što je Adam zagrizao 'zlo', Eva ga je sjajno poduprla. Koliko god muškarci mislili da su oni gospodari i da ih žene slušaju - to je zabluda. Muškarac ima vlast, a žena moć. U današnjem evanđeoskom tekstu – nastavio je don Tomislav – riječ je o dvije žene. Marija je išla Elizabeti u pohode. Marija je rodila  Isusa Krista, a Elizabeta Ivana Krstitelja. Oba su se rodila i odrastala u obitelji, koja je osnovna ćelija društva. Ako imamo zdrave obitelji imamo i zdravu i bogatu Domovinu“ – istaknuo je propovjednik i nastavio: „Zbog toga trebamo raditi svi na očuvanju obitelji, posebno se brinuti za djecu da u današnjem globalnom svijetu ne zastrane od kršćanskih vrednota, Isusa Krista i njegove majke Marije, čiju svetkovinu danas slavimo.“

Nastavljajući propovijed, don Tomislav je naglasio da su se vjernici u današnjem globalnom svijetu našli u iskušenju biti poput praoca Adama. „Pitamo se: Po kome su Marija i Elizabeta usklađivale svoj život, odnosno po kome jedna kršćanska obitelj usklađuje svoj život? Marija i Elizabeta su svoj život usmjeravale po vjeri u Boga. Marija predaje ljudima iskustvo vjere. U svojoj silaznoj životnoj putanji osjeća da su to Božji putovi kojima je kroz život prolazila. Govori o tome što joj je Bog učinio, koja su to Njegova velika djela. Marija i Elizabeta pokazuju da je Bog svemoguć i da čini velike stvari. Iskustvo svoje vjere treba vlastitim primjerom ispričati generacijama koje dolaze. Njima je važno da im netko vjerom posvjedoči iskustvo Boga u njihovom životu. No, ima li vjernik današnjice uopće iskustvo vjere da bi im imao što ispričati? Teško je vidjeti muškarca - oca da kleči pred križem i moli. To je život svjedočanstvo vjere."

U zaključku don Tomislav još jednom ističe: „Što prenosimo generacijama koje dolaze nakon nas? Nemamo vremena kazati iskustvo onima koji dolaze. Nemamo vremena čuti Boga i Njegovu Riječ. Zato na silasku s 'pozornice života' prenesimo mladima ono što je bilo lijepo, ono što je Bog za nas učinio dobro, ono gdje smo posvjedočili za Njegovu istinu. Tako će se generacija koja stasa odvažiti na živ i istinski odnos s Bogom.

Pred kraj misnog slavlja nazočnima se obratio župnik don Nikola Galov te zahvalio propovjedniku don Tomislavu te svima koji su doprinijeli da se ova svetkovina dostojanstveno proslavi.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.