Metković: Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan na proslavi Gospe od Ružarija

Na Dan neovisnosti, u utorak 8. listopada, župa sv. Nikole biskupa u Metkoviću tradicionalno proslavlja suzaštitnicu - Gospu od Ružarija. Središnju misu kojoj je prethodio ophod uz pjevanje litanija predvodio je vojni ordinarij u RH Jure Bogdan. Misu je predvodio u koncelebraciji župnika i neretvanskoga dekana don Davora Bilandžića, kanonika don Stipe Jerkovića te brojnih svećenika.

U uvodu homilije, zahvalan Bogu što je taj blagdan i Dan neovisnosti mogao slaviti u župi u koju je kao mladomisnik došao na blagdan Velike Gospe 1980. i ostao četiri godine, biskup Bogdan prisjetio se tadašnje pobožnosti vjernika… Nije mogao zamisliti kako će teći njegov životni put te da će biti toliko udaljen od matične biskupije. Govoreći o povijesti proslave blagdana Kraljice svete Krunice, pobjede kršćanske vojske nad otomanskom silom u bitci kod Lepanta, gdje su se za spas kršćanskog zapada borili Španjolci, Talijani, mnogobrojni Hrvati – osobito dalmatinskih otoka, istaknuo je kako je papa Pio V., dok su vojnici bili na bojištu, pozvao sav svijet na molitvu Gospine krunice za spas kršćanske Europe. Pobjeda se dogodila 7. listopada 1571. a vojnici i oni koji su se žarko molili vidjeli su Božji znak i Gospin zagovor i pomoć.

„U Domovinskom ratu, zar nismo osjetili veliki Gospin zagovor slično kao vojnici kod Lepanta. Na blagdan Kraljice svete Krunice, 7. listopada 1991. raketirani su Banski dvori, a znamo tko ih je raketirao, s kojim ciljem i nakanom – htjelo se ubiti srce hrvatske države, državnosti, želje i opredjeljenja za hrvatskom samostalnošću.

Koliko je u to vrijeme staraca, majki, očeva, djece, molilo Gospinu krunicu i Gospi se utjecalo za spas našeg naroda i naše domovine. Osjetili smo to svi, na svim razinama, od Iloka do Prevlake. O tome mogu reći i nešto više posvjedočiti sada kao vojni biskup koji obilazi svu našu domovinu, sve hrvatske krajeve – svugdje doživljavam isti osjećaj vjernosti i povjerenja BDM, Gospinoj krunici u teškom, presudnom vremenu za naš narod, za našu državu, za sve nas“, naglasio je biskup Bogdan.

Kao narod, stoljećima smo željeli neovisnu, samostalnu, slobodnu Hrvatsku i svi smo dali svoj doprinos i svoj prilog kako smo znali i mogli, netko je platio jako skupo – i cijenom vlastitog života. Stojimo s dubokim poštovanjem prema svima, prema ljubavi koju ste tada iskazali i prema Domovini, prema sunarodnjacima i prema svojoj Crkvi.

„Nismo sveti, imamo svoje nedostatke, slabosti osjećamo, ali se ispovijedamo, kajemo, Bogu molimo, s Bogom smo gradili svoju prošlost, gradimo sadašnjost i želimo graditi svoju budućnost – Bogu hvala,to je naša snaga, to nas nosi, to smo još sačuvali. To osjećam da imate ovdje, imali ste kad sam bio, osjećam u istome intenzitetu sigurno, ako ne više i sada!“

Korijen spasenja je u vječnoj Božjoj ljubavi prema čovjeku. U Božjem planu spasenja, koje je najveći stupanj čovjekova ostvarenja, posebno mjesto pripada BDM. Znala je dobro kao pravovjerna Židovka da su njezini sunarodnjaci u iščekivanju Mesije, ali da bi se to moglo njoj dogoditi, da bi ona mogla biti instrument velikoga spasenjskoga Božjeg plana, ni u snu nije mogla pomisliti. Mnogo puta u životu kad se nađemo u nekim dilemama i nevoljama upravljamo Bogu pitanje – zašto?… Kroz molitvu i predanje poput Marije, tražimo odgovore, jer, jasno nam je da ne možemo uvijek dokučiti Božji plan i Božju volju u našem životu, Marija je pravi putokaz što i kako reagirati, zaključio je biskup Bogdan.

Na kraju mise župnik don Davor Bilandžić zahvalio je svima koji su pridonijeli slavlju, napose biskupu na dolasku te poticajnim riječima koje je uputio vjernicima u prigodi slavlja 50. obljetnice župe, pročitavši njegov tekst iz „Glasa sv. Nikole“ koji je po odlasku iz župe prije 35 godina napisao za sve župljane.

„Ljudski život pun je sastanaka i rastanaka, to je sudbina naša, istinsko i pravo zajedništvo čeka nas u nebu. Ovdje u ovoj dolini ostanite vjerni Bogu,ne bojte se svjedočiti vjeru i svoju pripadnost, ljubite život i nemojte od njega bježati, a vi kršćanska mladeži s kojima sam najviše vremena proveo i koji ste mi posebno bili na srcu, nemojte nikad zaboraviti Krista Spasitelja. Bit će mi neobično drago ako nakon moga odlaska budete još revnije dolazili na nedjeljnu misu i sakramente, vjeronaučne sastanke. Molite i dalje krunicu i ostale molitve, jer bez molitve nema kršćanskog života. Molite se i za mene, jer moja nova dužnost je veoma odgovorna, i bez Božje pomoći neću je moći obaviti kako treba, a Trojstveni Bog, Otac, Sin i Duh Sveti po zagovoru sv. Nikole biskupa i nebeske Majke Kraljice svete Krunice udijelio svoj našoj župi milost i Božji blagoslov“.

Upravo danas ti mladi prisutni su ovdje sa svojim obiteljima. Vjerujem da su jako ponosni što ste ovdje, jer su upravo pod vašim vodstvom rasli i brojem i djelom a to je za svakog svećenika najutješnije i najdragocjenije, zaključio je župnik.

Slavlje je animirao mješoviti župni zbor uz mandolinski sastav pod vodstvom s. Marijane Cvitanović. Za orguljama je bio Vice Šiljeg.

Središnje slavlje 50. obljetnice bit će na blagdan sv. Nikole, biskupa. Misnom slavlju koje će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić prethodit će unošenje relikvija sv. Nikole i blagoslov relikvijara.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na blagdan Gospe od Zdravlja u subotu 21. studenog, Župa Slivno - Vlaka proslavila je nebesku zaštitnicu. Slavljene su ...
Solinjani su i ove godine prema dugogodišnjoj tradiciji u subotu, 21. studenog blagdan Gospe od Zdravlja obilježili ...
Metkovska Župa sv. Nikole biskupa proslavila je blagdan Gospe od zdravlja u subotu 21. studenoga ispred crkvice Gospe ...
U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, u crkvi sv. Andrije na splitskom Sućidru, ...
U srijedu 11. studenog 2020. obilježen je blagdan svetog Martina, zaštitnika župe sv. Martin u Vranjicu. Središnje ...
U Župi Gospe Sinjske u filijalnoj zajednici u Brnazama, u nedjelju 15. studenog 2020. proslavljen je sv. Nikola Tavelić ...
Ispred crkve Gospe Fatimske u subotu 14. studenoga, na blagdan sv. Nikole Tavelića koji se u Momićima slavi kao ...
U crkvi svetog Martina u Krvavcu u srijedu 11. studenog misno slavlje predslavio je župnik Župe Bagalović don Damir ...