Proslava sv. Martina u Docu Donjem

Slavlje patrona poljičke župe Dolac Donji, svetog Martina biskupa, 11. studenoga bilo je u znaku više svećeničkih jubileja.

Euharistijsko slavlje predvodio je nekadašnji dolački župnik zlatomisnik don Ante Delić, sada župnik u Srinjinama, a koncelebrirali su rođeni Dočani Ivan Dagelić, na službi u Njemačkoj, i don Anđelko Kaćunko, župnik u Kompolju, te don Špiro Čikeš, župnik u Kostanjama i poljički dekan, don Ivan Vrdoljak, župnik u Podgrađu, nekoć također na službi u Docu, i sadašnji dolački župnik don Ivan Prelas.

Nakon trostrukog ophoda s kipom sv. Martina oko crkve, uz pjevanje litanija Svih svetih, na početku misnoga slavlja okupljene vjernike i svećenike pozdravio je župnik Prelas, istaknuvši kako je ovogodišnje slavlje zaštitnika dolačke župe jedinstveno po slavlju svećeničkih jubileja – pedeset godina svećeništva vlč. Delića, četrdesetpeta godina vlč. Dagelića te četrdeset godina vlč. Kaćunka i vlč. Vrdoljaka, a ‘dodao’ je i svojih dvadesetpet godina župničke službe.

Zlatomisnik don Ante, u propovijedi koja je bila vrlo upečatljiv i životan odgovor na tri pitanja koja ljudi najčešće postavljaju svećenicima – gdje vam je bilo najdraže, što vam je bilo najteže, te kad biste se još jednom rodili biste li opet izabrali svećenički poziv – opisao je radosti i tjeskobe, zanose i trpljenja s kojima se svaki svećenik susreće u svojoj službi, vodeći župnu zajednicu i pomažući ljudima da što uspješnije rastu u vjeri. Propovijed je, kao ilustracijom zaključio ‘pričom’, a zapravo istinitim događajem suradnje s vještim dolačkim kamenoklesarom koji je posumnjao u svoje mogućnosti, ali je nakon župnikova ohrabrenja na kraju napravio vrhunsko djelo.

Na kraju misnoga slavlja, na kojem su pjevanje vodili pjevači koje je upravo don Ante naučio pjevanju i sviranju prije četrdesetak godina, župnik Prelas je zlatomisniku Deliću uputio čestitku u ime župe Dolac Donji, a ministranti su mu predali zahvalnicu i kip sv. Martina na dar. Potom je čestitku zlatomisniku izrekao vlč. Dagelić, zahvalivši mu posebno za organizaciju njegove Mlade mise, a zatim je vlč. Kaćunko pjevanjem vlastite skladbe „Pod obranu se tvoju” zahvalio don Anti i svim dolačkim župnicima, kao i svim vjernicima koji su svećenike pratili i pomagali svojim molitvama, te je župljane potaknuo da nastave žarko i ustrajno moliti za duhovna zvanja, kako bi u Docu takvih slavlja bilo i u budućnosti.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.