Proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja na Vlaki

Župa Slivno Ravno - Vlaka blagdan Gospe od Zdravlja u četvrtak, 21. studenog, proslavila je misnim slavljima u crkvi Gospe od Zdravlja na Vlaki te jedinstvenom tradicionalnom procesijom lađama sa Gospinim kipom po Maloj Neretvi uz pratnju limene glazbe iz Opuzena.

Jutarnju hodočasničku misu predvodio je župnik don Mario Mihanović, a središnju u popodnevnim satima kojoj je prethodila procesija don Ivan Terze, SDB, župnik župe Pomoćnice kršćana iz Splita. U koncelebraciji su bili župnik don Marijo, don Mladen Margeta i don Domagoja Jelača. Misno slavlje animirali su pučki pjevači i župni zbor.

U uvodu homilije don Ivan je pojasnio kako BDM uvijek pritječe u pomoć onima koji vjeruju u njezin zagovor, ali obzirom da je u našem narodu toliko rasprostranjen grijeh pobačaja i psovke, ne možemo imati blagoslov, već prokletstvo. „U Hrvatskoj, u narodu koji se 87,53 % izjasnio kao katolički, ima osam tisuća registriranih vračeva, mađioničara, čarobnjaka, čitaoca karata, onih koji gataju, a svega tri tisuće svećenika. Idemo njima po pomoć i pitamo se zašto nemamo blagoslova“, upozorio je te nastavio kako najnesigurnije mjesto nije Afganistan gdje pogibaju Hrvatski vojnici, nego majčina utroba. „Koliko gradova, mjesta, naselja, nije se rodilo zbog toga što su bili pobačeni, i zbog toga što mi - narod Božji ismijavamo i nazivamo svakakvim imenima one koji danas mole za život.  Nema naroda koji psuje kao mi Hrvati, takve kombinacije psovke nigdje nema. Blaženi Alojzije Stepinac kaže da smo horor II. svj. rata sami izazvali  svojom psovkom. Nemojmo se čuditi - ne toliko majke, nego očevi, očevi navlače prokletstvo na svoju obitelj, na svoju djecu, i onda se pitamo zašto nam nije dobro. Idemo svojim snagama, ne dolazimo Bogu sa svojim mukama, mislimo da smo najpametniji, da u ovom svijetu imamo pravo na svaku opciju koja nam je ponuđena, vjerujući da sve ono što radimo mora biti sad i odmah“.

Pozvao je sve da danas dođu ispred kipa naše Majke - koja je hodala našom zemljom, koja je bila gladna i žedna, čekajući Josipa hoće li doći i donijeti nešto što je zaradio taj dan, One koja je nosila svoje dijete i vidjela svoje dijete izmrcvareno, ubijeno, razapeto, One koja je bila izbjeglica, bez doma - kleknemo, molimo, dotaknemo je i isplačemo se jer Majka sve zna, sve razumije. „Ovdje na ovom mjestu danas molimo za ovu župu, za ovaj blagoslovljeni kraj, molimo za naše mlade, naše obitelji - da ne odu sa ove zemlje, ovog mjesta, da vjeruju da se ovdje  može živjeti, da se može raditi, da će ova zemlja opet dat, da ovo može opet biti kako je bilo prije trideset godina – blagoslovljeni, najplodniji kraj Hrvatske. Može bit opet, ali moramo se okrenuti Bogu, jer bez Boga ne možemo ništa, bez Boga neće naša Domovina ići naprijed“, poručio je brojnim vjernicima don Ivan Terze, čestitajući blagdan zaštitnice - Gospe od Zdravlja.

Mise u trodnevnici predslavili su don Ivica Barišić, don Ante Bitunjac i don Davor Berezovski. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.