U splitskoj crkvi sv. Frane na Obali proslavljena svetkovina sv. Ante

Svetkovina sv. Antuna Padovanskog proslavljena je u splitskoj crkvi sv. Frane na Obali (župa sv. Stjepana pod Borovima – Meje) u subotu 13. lipnja. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. U koncelebraciji su bili tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanisław Błachowiak, župnik fra Martin Jaković, župni vikar fra Josip Ivanović i don Ante Žderić. Pjevao je samostanski zbor sv. Frane.

„Slavimo danas blagdan sv. Antuna Padovanskog. On je živio u 13. stoljeću, suvremenik sv. Franje, njegov vjerni sljedbenik i jedan od najvećih sinova sv. Franje sve do dana današnjega. Premda je živio u 13. stoljeću, on je i danas živo prisutan po crkvama koje su njemu posvećene, po tolikim oltarima i kipovima u našim crkvama. Posebno je prisutan u srcima i pobožnostima hrvatskog puka. To se očituje u povjerenju s kojim se vjernici njemu utječu u najrazličitijim potrebama, ali i u načinu kako se puk Božji pripravlja za njegov blagdan i kako ga slavi. Poznata je priprava kroz 13 utoraka, širom Hrvatske“, rekao je, između ostalog, mons. Lingua u uvodnom dijelu homilije.

Naglasio je „da je sveti Antun bio izvanredan propovjednik“, rekavši: „U svojim propovijedima puno se služio Svetim Pismom koje je dobro poznavao, duboko proživljavao te uvjerljivo i uspješno prenosio Božjem narodu. Zato ga je Papa Pijo XII. godine 1946. proglasio Naučiteljem Crkve s titulom 'Evanđeoski naučitelj' – 'Doctor Evangelicus'“. Dodao je i da je sveti Ante u propovijedanju inzistirao na dosljednosti riječi i života.

„Franjevci konventualci ove godine slave 800. obljetnicu pristupanja svetog Antuna Padovanskog franjevačkom redu. Povodom tog jubileja, papa Franjo je uputio pismo generalnom ministru reda, ocu Carlosu Albertu Trovarelliu, u kojem je, među ostalim, 'izrazio nadu da će ta obljetnica, posebno u franjevcima i vjernicima koji štuju svetog Antuna, razasutima po cijelome svijetu, pobuditi želju za istim svetim nemirom koji je toga sveca vodio po svijetu kako bi riječju i djelom svjedočio Božju ljubav'“, ustvrdio je.

U nastavku homilije, mons. Lingua je proanalizirao devet rečenica iz današnjeg evanđeoskog čitanja. Između ostalog, pojasnio je: da Isus šalje po dvojicu učenika u svaki grad jer njihova vjerodostojnost ovisi o uzajamnoj ljubavi; da na prvo mjesto u evangelizaciji Gospodin stavlja molitvu; da su navjestitelji Evanđelja često neshvaćeni i progonjeni; da se u evangelizaciji prvotno treba uzdati u Providnost; da u naviještaju Evanđelja ne treba gubiti vrijeme; da Isusov učenik prije svega donosi i naviješta mir; da se mir ne nameće, nego samo nudi; da navjestitelji trebaju biti zadovoljni s onim što im ponude oni koji ih primaju te da ne trebaju tražiti najbolje za sebe; da Isusov učenik treba biti sposoban za inkulturaciju – prihvaćanje navika, običaja i ukusa onih koji ih primaju, dodavši kako pri tome ne smije izostati naviještaj.

„U propovijedi na misi, koju je 20. travnja slavio u Domu Svete Marte, papa Franjo je ispričao kako mu je jednom prilikom jedan sveučilišni student rekao: 'Na sveučilištu imam mnogo kolega ateista. Što im moram reći da ih uvjerim?'. Papa mu je odgovorio: 'Ništa, dragi, ništa! Posljednje što trebaš učiniti je nešto reći. Počni živjeti, a oni će te, vidjevši tvoje svjedočenje, pitati: Zašto tako živiš?'. Vjera se prenosi: ne da se uvjerava, nego da se ponudi blago. Neka nam u tome sveti Antun, koji je tolike svojim svjedočanstvom i svojim propovijedanjem približio Isusu, bude svima uzor i nadahnuće, ali i čudotvorac kad tražimo njegovu pomoć“, zaključio je.

Na kraju mise, župnik fra Martin je zahvalio apostolskom nunciju na dolasku i poticajnim riječima te svima koji su doprinijeli proslavi svetkovine.

Vjernici su se za proslavu pripremali trodnevnicom.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.