Proslava Rođenja svetog Ivana Krstitelja u Dragoviji i Prudu

Svetkovina Rođenja Ivana Krstitelja proslavljena je, u srijedu 24. lipnja, u Dragoviji i Prudu u kojima su svetom Ivanu posvećene crkve. Misnim slavljima prethodila je tradicionalna procesija, a na Dragoviji, održan je i blagoslov polja. U Prudu, misno slavlje predvodio je prof. dr. Ivan Kešina u koncelebraciji župnika don Milivoja Čale, koji ove godine proslavlja srebreni jubilej.

„Jedini među svim svecima, čiji zemaljski rođendan slavi Crkva, jest Ivan Krstitelj. Interesantan je i po tome, što je već u majčinoj utrobi prepoznao svoga rođaka kao Spasitelja. Očito je Bog s njim imao velike planove. Zaharija, njegov otac, klikće za to dijete, da će se zvati prorok Svevišnjega, jer će ići pred Gospodinom da mu pripravi putove. Interesantan je, nije on bio svjetlo, on je došao da posvjedoči za svjetlo. U smislu obiteljskog stanja, imao je visoki standard, mogao je uživati lagodan život, ali odriče se svega, oblači u kostrijet, odlazi u pustinju, u prisutnosti Boga sazrijeva i odrasta u mudrosti, a izlazeći iz pustinje doslovno viče i poziva narod na obraćenje. Ivanova veličina je u tome što je on sebe vidio kao malenoga, s jedne strane on ukazuje - evo Jaganjca Božjega, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta, s druge strane za sebe će reći - nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. Po primjeru svetog Ivana, pozvani smo svi - koji smo kršteni - biti proroci“, naglasio je u homiliji.

„Proročka riječ, riječ je istine - prorok mora govoriti istinu - jer mu je to poslanje, ali mora biti svjestan da je samo sluga, putokaz. Uloga proroka je naviještanje riječju, djelom i životom - bez straha, umiljavanja, licemjerja; tvrda je nekad ta riječ, osobito kad mora biti kritička“, istaknuo je don Ivan uz obrazloženje kako je Herodijada došla glave svetog Ivana. „Ponekad se čini da je uspjela, al đavao nikad ne može uspjeti, Bog je onaj koji pobjeđuje“, zaključio je.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.