Metković: Proslavljen blagdan sv. Ilije proroka

Blagdan sv. Ilije proroka, zaštitnika Metkovića svečano je proslavljen u ponedjeljak, 20. srpnja. U crkvi Sv. Ilije slavljene su tri mise, a središnju, kojoj je prethodio ophod oko crkve predvodio je prof. dr. don Marinko Vidović.

U koncelebraciji brojnih svećenika Neretvanskog dekanata, među ostalim, bili su, župnik fra Ante Bilokapić, neretvanski dekan don Davor Bilandžić i mladomisnik fra Ivo Rastočić.

„Isus je davno rekao – nijedan prorok nije ostao u životu, a da ga ljudi nisu prezreli, pogrdili ili ubili. I Ilija je proživljavao istu stvarnost, od nekih prihvaćen, međutim, većina ga nije slijedila, jer prorok ne golica uši, ne govori ono što narod želi čuti, nego ono što smatra istinom iz svog odnosa s Bogom. Ta Božja istina, nikad nije ugodna, ta istina uvijek čovjeka izaziva, uvijek ga pomiče prema naprijed; i kad je najbolji, ona iz njega izvlači još više, jer čovječe malen si, ograničen, i nikad do kraja nećeš postići ono što Bog od tebe zahtijeva. U tome je Ilija izgarao i nailazio na otpor, kao što na otpor nailazi svaki prorok“, istaknuo je dr. Vidović.

„Mi nismo iz Ilijina vremena, od Isusa smo primili radosnu vijest, vijest Evanđelja, prema tome nema razočaranja, nema tuge – ima radosti. No, radost koju nam često nude je neutemeljena, iluzorna, utopijska. Stari sustav govorio je – bit će bolje, i današnji govori isto. Nije bolje kad se mijenjaju strukture, društveni sustavi, države. Bolje može biti samo onda kad se mijenja čovjek, jer čovjek je nositelj i društva i kulture i sustava, i ako promijeniš čovjeka i njegovu osobu, možeš očekivati nešto bolje. Problem je čovjek i to svaki prorok zna. Prorok je u otporu prema čovjeku koji ne slijedi Božje putove. U otporu je starom čovjeku koji misli da sve zna, da sve može, da može mijenjati svijet kako on hoće“, naglasio je prof. Vidović.

„Poruka proroka je uvijek – časti Boga, stavi ga na prvo mjesto. Kada Njega stavimo na prvo mjesto, sve drugo dolazi na svoje mjesto. Kada Njega maknemo s pravog mjesta, sve se drugo poremeti, gubimo vrijednosti pred Bogom, gubimo smisao ili stvaramo nekakve svoje bogove, stvaramo ono protiv čega se Ilija krvavo borio. Proroče, trebaš nam i danas, da nas usmjeravaš i prema sadašnjosti, i prema prošlosti, ali da nas usmjeravaš prema vječnosti, u kojoj nam se združiti s našim Bogom“, zaključio je dr. Vidović.

Misu je animirao župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak. Župnik Bilokapić zahvalio je svima koji su pridonijeli ovom slavlju, svećenicima sudionicima blagdanskog slavlja te onima koji su predvodili misna slavlja u trodnevnici – don Ivici Barišiću i don Damiru Bistriću.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U subotu, 10. travnja, u večernjim satima, u novo izgrađenoj kapeli sv. Ivana Pavla II. u Slivnu proslavljen je ...
U župi sv. Josipa u Dugom Ratu svečano je proslavljena svetkovina sv. Josipa, zaštitnika župe i Općine Dugi Rat. Na ...
U Župi sv. Jakova apostola na Čiovu u Trogiru, u petak 19. ožujka proslavljena je svetkovina suzaštitnika župe – sv. ...
Župa sv. Josipa na splitskom Mertojaku svečano je 19. ožujka proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika misnim ...
Blagdan svetog Josipa župljani Svetih solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu ove su godine obilježili na uistinu ...
U filijalnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rudinama, župe sv. Petra ap. Kaštel Novi, u nedjelju 14. veljače ...
Župa sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu proslavila je suzaštitnika župe Bl. Alozija Stepinca u srijedu 10. ...
U župi Sv. Jakova apostola u Trogiru proslavljen je 2. veljače  2021., blagdan Gospe od 'mlika' – Kandelora ...