Trogir: Proslavljen blagdan sv. Lovre

U katedrali sv. Lovre, 10. kolovoza, proslavljen je blagdan istoimenog zaštitnika Župe. Svečano misno slavlje predvodio je dr. don Mihael Prović, predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, uz koncelebraciju župnika don Vinka Sanadera, fr. Petra Galića, don Dražena Balića i don Jure Lovrinčevića. Pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem maestra Marina Ugrina.

U homiliji je don Mihael Prović govorio o putu svetosti, kazavši da se moramo zapitati o načinu na koji proživljavamo svoj život. „Naš život je dar od Boga kojeg trebamo primiti sa strahopoštovanjem prema Darovatelju. To je najuzvišeniji dar koji nam je Bog mogao darovati. Kada smo primili taj dar - imamo svoje emocije i potrebe - onda nam je potrebno brinuti se o tom daru, tj. o samo sebi. Da bi se čovjek znao brinuti o svom tijelu, psihi i duši, potrebno je samopoštovanje prema sebi. Poštovanje prema sebi je temelj naše svetosti. Svaki naš život ima neko posebno poslanje koje je potrebno ostvariti kroz svoje 'ja'. U našem tijelu osjećamo dvostrukost - borbu između dobra i zla. Osjećamo kako smo egoistični, kako pohlepno želimo zadovoljiti svoje potrebe čineći tako loše sebi i svojim bližnjima. Svaki put kada napravimo egoizmom grijeh protiv sebe, narušavamo Božji dar koji smo dobili. Bog je temelj ovozemaljske sigurnosti te nam daruje ovozemaljska dobra kako bismo slavili Njega“, rekao je.

„U našem životu je, osim samopoštovanja, potrebno i samoostvarenje - potrebno je od sebe izgraditi nekoga, kako bismo koristili svojoj obitelji, gradu, državi i svijetu. Svatko se ostvaruje na poseban način. Svakom od nas Bog je dao posebne darove kako bismo uljepšavali život na ovoj zemlji. Vrhunac brige o sebi je sposobnost samonadilaženja, koja nas odvodi do dobrote, ljepote i jedinstvenosti - odvodi nas k Bogu. U ovoj posebnoj dimenziji, javlja se nešto što je mnogima nerazumljivo – žrtva prema drugima“, nastavio je.

Govoreći o životu sv. Lovre, don Mihael je kazao: „Mislimo da je on tijekom svoga života navedeno postigao. U životopisu možemo pročitati da je rođen 225. godine, da je živio u Španjolskoj, da je od đakona Siksta primio prvu pouku o vjeri, a poslije je taj Siksto postao papa Siksto II. te poziva Lovru da mu bude đakon i da se brine u Rimu o najpotrebnijima: o bolesnim, siromašnima i udovicama. Lovre je to radio dobro i pošteno - brinuo se o ljudima. Kada su došle krizne godine i kada se car Valerijan odlučio obračunati s kršćanstvom, najprije je ubijen papa Siksto II., a nekoliko dana poslije i đakon Lovre - mučeničkom okrutnom smrću je ispečen na 'gradelama'. Razlog njegove smrti je bio u tome što nije htio bogatstvo koje je pripadalo siromašnima, udovicama i bolesnima predati rimskoj vojsci. Zato je bio osuđen na smrt. U duhovnoj i transcendentalnoj dimenziji, Lovre je posvjedočio sposobnost samonadilaženja vlastitog života darujući ga za bližnje“.

Župnik don Vinko Sanader je zahvalio don Mihaelu na predvođenju slavlja te svima koji su sudjelovali u organizaciji župne svetkovine.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.