Zmijavci: Proslava sv. Lovre

U ponedjeljak 10. kolovoza, u Župi Zmijavci proslavljen je blagdan sv. Lovre, suzaštitnika župe. Svečana sveta misa započela je u 10:30 procesijom oko crkve sa slikom svetca, koju su nosili ministranti. Provincijski vikar fra Zoran Kutleša predslavio je misno slavlje, a u koncelebraciji su bili fra Frano Laco, fra Ivan Macut, fra Kristian Stipanović, fra Jakov Udovičić, fra Vinko Gudelj, fra Josip Sušić i fra Mijo Šabić.

U svojoj propovijedi fra Zoran je naglasio Lovrinu spremnost za trpljenje i postavio okupljenim vjernicima pitanje o spremnosti trpljenja u vlastitom životu. „Jer trpljenje je dio života, sam Bog Isus Krist trpio je i pokazao nam svojim primjerom kako ga treba slijediti“, kazao je.

Uz to, fra Zoran je istaknuo da je sv. Lovro u potpunosti slijedio Krista u ljubavi prema siromašnima, nadodavši kako se službenike Crkve, bilo svećenike bilo đakone poput sv. Lovre, od samog početka kršćanstva pa do danas neprestano napada i kritizira kako zgrću novce sebi i nemaju sluha i osjećaja za one u potrebi. „Istina je daleko od toga i danima bi se nabrajalo na koje sve načine Crkva pomaže siromasima koji su blago Crkve“.

Vraćajući se na temu spremnosti za trpljenjem, fra Zoran je prepričao slučaj jednog kineskog vjernika kojega su kineske komunističke vlasti mučile kako bi im otkrio ime svećenika koji slavi svete mise u jednoj zajednici koja se morala skrivati od vlasti. I uz mučenje, komunisti ga nisu uspjeli slomiti. Međutim, otišavši iz Kine našao je mirniji život u zapadnom svijetu i tako u komoditetu i materijalnom blagostanju počeo se udaljavati od Boga sve dok se nije u potpunosti udaljio. Fra Zoran je protumačio da je smisao ovog slučaja kako se u svom komoditetu znamo izgubiti, dok u trpljenju za Boga imamo potpuno jasno pred sobom razlog našeg trpljenja. „I sveti je Lovro mogao izabrati komoditet jer nije trebao trpjeti i podnijeti mučeničku smrt. Ali on je znao da je taj put pogrešan i radije je izabrao pravi put, Božji put iako će zbog toga trebati trpjeti“.

Na kraju propovijedi fra Zoran je vjernicima čestitao blagdan njihovog suzaštitnika i poručio im kako imaju u sv. Lovri izvrstan primjer kako slijediti Krista i da mu se u svim životnim situacijama mole da ih zagovara kod Boga.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Frano Laco zahvalio je dragom Bogu koji je darovao prekrasan dan i predivnog sveca kao suzaštitnika župe. Zahvalio je i braći svećenicima, novacima i bogoslovu koji su ministrirali, zboru pod ravnanjem s. Jasne Kasalo te svim vjernicima koji su došli na svetu misu zaželjevši svima obilje Božjeg mira i blagoslova po zagovoru sv. Lovre.

Proslavi blagdana sv. Lovre prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je predvodio imotski gvardijan fra Kristian Stipanović.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.