Proslavljen blagdan Male Gospe u neretvanskom dekanatu

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u utorak 8. rujna, u župama Neretvanskog dekanata vrlo svečano je proslavljen u crkvama koje nose naslov Male Gospe.

U Dobranjama misno slavlje predvodio je preč. don Stipe Jerković, kanonik sustolnog makarskog kaptola i župnik župe Dobranje  – Bijeli Vir. Vanjska proslava  svetkovine je u nedjelju 13. rujna. 

U župi Otrić – Struge u dvjema crkvama posvećenim Maloj Gospi – u Pozloj Gori i Kobiljači, misna slavlja kojima je prethodila procesija, predvodio je župni vikar metkovske župe sv. Nikole don Dino Prkut. U Pozloj Gori u koncelebraciji uz župnika don Domagoja Jelača bio je Metkovac don Petar Krstičević.

Malenkost Marijina u povijesti bila je ta da je prihvatila Boga u svoje okružje, svoj život, svoje odrastanje, u svoju vjeru;  prihvatila je Boga i Njegov put. Najzanimljiviji dio za moje i tvoje odrastanje u vjeri, za moj i tvoj trenutak, upravo je Marijina malenkost  koja se pretvorila u veličinu u trenutku navještenja – kad Bog šalje svog anđela – da Marija prihvati poziv ljubavi, žrtve, križa,  ali i poziv spasenja. Marijino prihvaćanje tog poziva rodilo je prekrasnu stvar nama svima, moje i tvoje zvanje, moj i tvoj put, moju i tvoju vjeru. Ta Marijina malenkost,  poniznost, koja je bila spremna prihvatiti ono što joj Bog nalaže, rodilo je moj i tvoj  smjer u životu, istaknuo je u propovijedi don Dino. 

Kada razmišljamo o našim životima, naš život se temelji da budemo mali – ne stasom, nego razmišljanjem prema Bogu. Ja i ti nismo najpametniji na ovom svijetu, i ne možemo dokučiti Božju volju za nas tek tako,  ali možemo je ponizno prihvatiti. 

„Ako je tvoj problem u životu toliko velik da se Bogu ne možeš obratiti, onda se ti pretvaraš velikim,  kao onaj koji može nadići svoj križ. Mi uz Božju pomoć nadilazimo naše križeve, naše kušnje; uz Božju pomoć živimo naš poziv, našu malenkost, živimo onu veličinu na koju smo pozvani u našoj malenkosti. Znamo da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, znamo da onaj kojem smo uzvjerovali, da nam olakšava život, naš put. To je Marijin primjer nam dao“, pojasnio je. 

Propovijed je don Dino zaključio riječima: „Želim da se u nama rodi malenkost Marijina, poniznost prema Bogu, ne samo vanjskim izgledom nego življenjem. Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije želim da se u nama rodi  odluka da slijedimo Gospodina, da ga slijedimo do pune poniznosti, da slijedimo Gospodina do konačnoga cilja. 

U nedjelju u 9 sati misu u Struzima predslavit će župnik don Domagoj Jelača.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.