Proslavljen blagdan Gospe od Prizidnica

Na Južnim obroncima otoka Čiova u Prizidnicama - među strmim liticama i oštrim kamenjem, iznad mora - nalazi se crkva Gospe od Prizidnica, posvećena Bezgrešnom Začeću Djevice Marije. Pripada župi Uzvišenja BDM-e u Slatinama. U crkvi - svetištu svečano se slavi sv. misa četiri puta godišnje, a jedna od njih je Ime Marijino - u narodu poznat po imenom Gospa od Prizidnica (uvijek se slavi prve nedjelje iza Male Gospe). Ove godine 13. rujna svečano misno slavlje predvodio je profesor sa KBF-a u Splitu mr. don Jenko Bulić uz koncelebraciju župnika don Ante Čulića i fr. Petra Galića, OP. Misu su animirali klapa HRM-e "Sv. Juraj" i župni zbor pod ravnanjem Miroslava Miše, a nazočili su štovatelji Gospe od Prizidnica iz Slatina, iz ostalih župa s otoka Čiova, Trogira, Kaštela, Spilta i zaobalnih župa Trogirsko-kaštelanske Zagore, među kojima su bili predstavnici grada Splita i Županije za odnose sa vjerskim zajednicama, kao i čuvari svetišta Gospe od Prizidnica - obitelj Nakir.

Propovjednik je napomenuo da od 1456. godine, točno 474 godine, narod dolazi ovdje četiri puta godišnje u ovo svetište: na Uskrsni i Duhovski ponedjeljak, na Ime Marijino i na svetkovinu Bezgrešnog Začeća, kojoj je i posvećena ova crkva. U svojoj je propovijedi don Jenko govorio o Blaženoj Djevici Mariji kao onoj koja je upućivala na svoga Sina i stalno bila u Božjoj blizini.

Upozorio je da je problem današnjeg mladog čovjeka nezahvalnost, a sv. Toma kaže: „Samo zahvalno srce može biti iskreno i ponizno“ ili obrnuto samo onaj tko je ponizan može biti iskreno zahvalan. Don Jenko se spomenuo svih onih koji su kroz 474 godine održali ovo svetište, koji su bili čuvari svetišta i srcem, umom, ljubavlju, snagama, blizinom, žrtvom i odricanjem.

Potom se nazočnima obratio don Ante Čulić i zahvalio don Jenku na poučnoj propovjedi, subratu fr. Petru Galiću, klapi HRM-e "Sv. Juraj", kao i župnom zboru te svim nazočnima što su svojim hodočašćem čestitali imendan Mariji - kraljici Hrvata. Zahvalio je obitelji Nakir koja se brine o crkvi i svetištu, kao i svim dobročiniteljima ovog svetišta u kojem su se događala posebna čudesa, ozdravljenja, uslišani su mnogi zavjeti. Tako je uobičajno da svaki Slatinjani kada ide prvi put na brod kao pomorac se zavjetuje Gospi od Prizidnica da ga čuva i sretno se vrati kući te da zahvali poslije svakog 'vijađa'. To svjedoče mnoge makete brodova kao znak zahvalnosti pomoraca i kapetana. Ovo Gospino svetište je starije od Svetišta u Lurdu 308 godina. Zato to moramo održavati, častiti i predati u naslijeđe budućim generacijama - zaključio je don Ante Čulić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.