Slavljena euharistija ispred kapele Uzvišenja Svetog Križa na Galičaku

Na Ušću Neretve ispred zavjetne kapele Uzvišenja Svetog Križa na Galičaku, gdje se misa slavi samo jednom godišnje, nedjelju po svetkovini, ove godine 20. rujna, misu je predvodio župnik don Dražen Dukić.

Blagdan Uzvišenja Svetog Križa daje nam prigodu da se prisjetimo veličine i vrijednosti križa. Otkrivamo da je križ Isusov znak beskrajne ljubavi, da posreduje neodoljivu privlačni snagu i ima veliko značenje i važnost za naš kršćanski život. Znak je spasenja, izvor utjehe, slobodno možemo reći – visoka škola mudrosti, rekao je vlč. Dukić. „Sjetimo se pobune protiv Boga, dizanja protiv Njegove svete volje. Grijeh je zatvorio nebo! A savršenom poslušnosti, dolaskom Isusa Krista, koji umire na križu, nebo se opet otvara!“, rekao je. Zato, put koji vodi u otvoreno nebo ne može biti drugi put nego put poslušnosti i potpune podložnosti zapovijedima Svevišnjega. Sva božanska moć i dar odozgor dolaze preko svetoga križa, jer je s njega potekla i duhovna pomoć i oproštenje. Zato je križ jedina nada našega života. Sveti križ Isusa Krista predstavlja težinu naših grijeha – sjetimo se svojih grijeha. Krist umire na križu zbog naših grijeha. Tu vidimo veličinu Božjega milosrđa i ljubav prema nama. Koliko ljubimo križ, toliko ljubimo i samoga Krista, naglasio je u homiliji vlč. Dukić.

Možemo se diviti tolikim svecima, ali njih treba nasljedovati; možemo se diviti križu Isusa Krista za sve što je učinio za nas, ali njega treba slijediti, nasljedovati, što znači – redovito dolaziti na misu, primati, slaviti svete sakramente, živjeti po Njegovoj radosnoj Riječi, Evanđelju, po Božjim zapovijedima, što za mnoge – kao da to ne postoji, primijetio je vlč. Dukić.

„Nažalost mnogi su Ga izdali i izdaju. Mnogi su ga razapeli i razapinju svojim riječima i djelima. Naš hrvatski narod u samom vrhu Europe je po psovci! Križ na kojem je Krist umro, poziva nas da nosimo svoj križ iz ljubavi, da se tako čuvamo svojih grijeha. Poruka današnjeg blagdana Uzvišenja Svetog Križa je -nemojmo jedni druge razapinjati na križ, već pomogni koliko možeš! Budimo prijatelji jedni drugima, znajmo Krista slijediti i nositi svoj križ, poručio je vlč. Dukić.

Po završetku mise prisjetio se molitve blagoslova Svetog Križa na Galičaku prije 119 godina. Kako stoji zapisano: „Kominjani su lijepo slavili Boga i klanjali se Križu, čime su pokazali da su spremni za sve što je dobro i lijepo“. „Tako treba i nastaviti. Ako je netko postao i malo lijen, lijenost se zaboravi, pa iz lijenosti možemo prijeći na djela koja se od nas očekuju – da budemo kršćani u svojoj župnoj zajednici“, zaključio je homiliju vlč. Dukić.

Kapelu Uzvišenja Svetog Križa, koja je sagrađena 100 godina kasnije – 2001. g., nedjelju po blagdanu, 19. rujna 2004.g. blagoslovio je tadašnji generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Mile Vidović.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.