Blagdan sv. Nikole biskupa proslavljen u Metkoviću

Metkovska Župa sv. Nikole biskupa u nedjelju 6. prosinca proslavila je nebeskog zaštitnika - sv. Nikolu. Slavljeno je šest svetih misa, a središnju je predslavio don Mijo Šurlin, upravitelj svetišta Vepric. U koncelebraciji je bio neretvanski dekan i župnik don Davor Bilandžić, a đakonirao je don Roko Kaštelan. Misno slavlje glazbom na orguljama, uzveličao je mo. don Ivan Urlić. Zbog okolnosti, nakon svih svetih misa, blagoslovljena su vozila i djeca kojima su podijeljeni darovi.

Tijekom molitve ispred relikvijara sv. Nikole biskupa, don Davor je rekao kako je po ovoj relikviji sv. Nikola postao na neki način više prisutan u životima vjernika. „Svi su pozvani još više čuvati živu uspomenu na nebeskog zaštitnika koji – neka nam bude nadahnuće i poticaj na putu vjere i nošenja životnih odgovornosti“.

Zazvao je zagovor sv. Nikole kod Boga kako bi se skratili dani pandemije, zaželjevši da nam kušnje kroz koje prolazimo učvrste vjeru i pouzdanje u Božju dobrotu te povećaju svijest o Božjoj svemoći.

„Drevna kršćanska predaja o sv. Nikoli kaže nam da je sv. Nikola u 4. stoljeću bio biskup u Mirni - današnjoj Turskoj, da je bio ispovijedalac vjere te veliki čudotvorac. Između tolikih čuda koja mu se pripisuju, dva su najviše obilježila proslavu sv. Nikole. Prvo čudo kaže da je uskrisio tri mališana skuhana u soli, a poslije, nakon 12. stoljeća, uvriježio se običaj da sveti Nikola na uočnicu svoga blagdana dariva djecu. Drugo čudo bilo je u tome da je sv. Nikola spasio tri mornara iz brodoloma“, pojasnio je don Mijo u homiliji.

„Nitko nije izuzet da od Boga primi dar - kao što je to učinio sv. Nikola i da u svom životu otkrije vrijednost bogatstva onoga što je primio. Za taj dar, možemo reći da je dragocjen poklon paket, kojega većina nas kršćana nikad nije do kraja nije raspakirala i otkrila što se sve u njemu nalazi. To je dar koji smo primili na krštenju. I sv. Nikola ga je primio na svome krštenju, samo što ga je on uspio do kraja otvoriti, u vjeri prihvatiti i tako dopustiti da se umnoži u njegovu životu“, naglasio je. 

 Fotogalerija: Župa sv. Nikole biskupa - Metković i Antonija Menalo

„Ako pogledamo život nas kršćana, nije baš da nas u zadnje vrijeme resi neustrašivost, radost i zajedništvo u odnosu na druge - što bi trebalo biti - jer drugi nemaju ovaj dar kojega smo mi primili! Često smo puni straha, sumnje, međusobnih podjela, raskola koji su se uvukli u brak, obitelj, društvo, pa i samu Crkvu! O tome svjedoči toliko kukanja, gunđanja, traženja krivaca te osuđivanja. Od kuda to onima koji bi trebali biti neustrašivi i radosni. Od kuda taj 'virus' koji je pogubniji od svakog virusa, pogotovo za kršćane. Upravo takvo jedno stanje nužno vodi urušavanju i nestanku kršćanstva! Nešto slično dogodilo se i u domovini sv. Nikole, unatoč tomu, što je bila sva kršćanska i obilovala velikim čuvenim svecima“, pojasnio je, upozorivši kako je u duhovnom životu važno koga slušamo, kojim sadržajem punimo svoju nutrinu i kome dopuštamo da nam bude sugovornik.

Iz svega što je don Mijo govorio o sv. Nikoli u homiliji, proizašla je molitva: „Sveti naš Nikola pomozi nam svojim moćnim zagovorom prihvatiti ovaj dragocjeni Božji dar, zaviriti što dublje u njega, i otkriti onoga koji nam se u njemu darovao - kako bismo slušajući i prihvaćajući u vjeri toga 'kapetana' živjeli njegovim životom, prebrodili bez beznadnog straha sve oluje i našega vremena i one koje će još doći, i u radosnom zajedništvu doplovili na obalu u puninu života što nikad ne prolazi“.    

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.