Proslavljen blagdan sv. Nikole na Čiovu

Na Čiovu, u Župi sv. Jakova, proslavljen je blagdan sv. Nikole, u nedjelju 6. prosinca, u povijesnoj crkvi sv. Nikole iz 9. stoljeća. Svečano misno slavlje predvodio je župnik fra Matija Matošević.

U propovijedi fra Matija je napomenuo da su nam na drugu nedjelju došašća, ujedno ove godine i na blagdan sv. Nikole, naše misli usmjerene prema Kristu.

„Sveti Nikola poput Krista živi za druge i dariva im se. Jedan francuski filozof kaže da je  'čovjek čovjeku pakao', dok Isus kaže da je 'čovjek čovjeku nebo - spas'. Vidimo kako  postoje ljudi koji se žele udaljiti od drugih - misleći da će tako osloboditi sebe, ne znajući da su uletjeli u 'okove' zloga. Krist ide s Božjim pogledom, otkupljuje nam grijehe svojim dolaskom. Došao je kao spasitelj i otkupitelj grijeha ovoga svijeta. Tako je sv. Nikola naučio od Krista kako ljude može očistiti darivajući im sebe. U nebo dolazimo čineći dobro drugima..  Nikola je bio Božji poslanik koji je unosio dobrotu i ljubav žrtvujući se za druge. Kršćanska tradicija ga časti i slavi kao onoga koji je darovatelj mnogima, posebno djeci. Kroz te darove progovara Ljubav – Bog“, kazao je, između ostalog, fra Matija.

Na kraju se nazočnima obratio čuvar crkve Marko Bakica, čija obitelj već 150 godina brine za ovu crkvu, zahvalivši Katici Puović na dekoraciji oltara.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.