Split: Blagoslov novog kipa svetog Josipa na Brdima

U Župi Materinstva BDM na splitskim Brdima u četvrtak 10. lipnja, na 334. obljetnicu proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske, blagoslovljen je novi kip Kristova zemaljskog oca. Svečano misno slavlje predvodio je salezijanac don Ivan Terze, a u koncelebraciji su bili župnik don Darko Matijević i mons. Jure Vrdoljak. Tijekom mise ispovijedali su don Marko Trogrlić i don Hrvoje Relja, a pjevao je župni zbor.

Govoreći u prigodnoj homiliji o „životnoj drami svetog Josipa“ koju je doživio po dolasku u Betlehem s trudnom ženom, don Ivan je kazao kako smo i mi često u napasti da, poput Josipovih suvremenika, zatvorimo svoje srce pred ljudima u potrebi.

Nastavljajući, naglasio je kako je vrhunac Josipove drame u bespomoćnosti pred vlastitom ženom koja rađa, dodavši: „I suvremeni očevi prolaze kroz isti osjećaj bespomoćnosti kada ne mogu zaštiti vlastitu obitelj u našem nepravednom društvu. No, ne smijemo očajavati i sumnjati u Boga. Ne smijemo se s Bogom svađati, nego Ga trebamo pustiti u naša srca. Vjera nam ne smije ostati na razini tradicionalnog primanja sakramenata i učenja definicija. Srce ne smije ostati kamen. Srce se mora otvoriti suradnji s Bogom jer samo tako postajemo, poput svetog Josipa, pravednici Božji“.

„Danas sveti Josip ulazi u sve vaše obitelji, a vaša Župa postaje bogatija za posebnog zaštitnika. Potičem vas da molitvom pred novim kipom prihvatite Božju volju za vlastiti život. Neka vas sveti Josip zagovara pred Bogom kako biste, poput njega, živjeli svetost bez obzira na križeve svakodnevnog života“, zaključio je.

Nakon homilije don Ivan je blagoslovio novi kip svetog Josipa s Dječakom Isusom. Kip je rad poznate radionice „Talleres de Arte Granda“ iz Madrida.

Na kraju misnog slavlja don Darko je zahvalio kmanskom župniku na ohrabrujućim i poticajnim riječima te svojim župljanima koji su, svatko u skladu sa svojim mogućnostima, donirali materijalna sredstva za novi kip.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župa sv. Jakova ap. u Dicmu svečano je proslavila svoga zaštitnika sv. Jakova u nedjelju 25. srpnja procesijom i misnim ...
U Ugljanima, 20. srpnja 2021. proslavljen je sveti Ilija suzaštitnik župe Ugljane.
Svetkovina sv. Ilije, ujedno Dan grada Metkovića, proslavljena je u utorak 20. srpnja slavljem triju misa u Župi sv. ...
Član zajednice „Arka“ Matej Lovrić je u Župi sv. Ilije u Metkoviću u nedjelju 18. srpnja u sklopu duhovne priprave za ...
Mladomisnik salezijanac don Tomislav Lukač proslavio je Mladu misu u subotu, 17. srpnja u Kaštel Štafiliću u svojoj ...
Župa sv. Mihovila ark. u Kaštel Kambelovcu svečano je proslavila svoju suzaštitnicu Gospu Karmelsku u petak 16. srpnja ...
Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, u utorak 29. lipnja, Župa svetog Petra u Cisti Provo proslavila je svog nebeskog ...
Ispred crkve sv. Petra i Pavla u Kleku, na svetkovinu svetaca naslovnika, u utorak 29. lipnja, misu je predslavio ...