Proslavljen sv. Jakov u Dicmu

Župa sv. Jakova ap. u Dicmu svečano je proslavila svoga zaštitnika sv. Jakova u nedjelju 25. srpnja procesijom i misnim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U koncelebraciji su bili: župnik don Vlado Strikić i don Nikola Šakić.

U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o sv. Jakovu apostolu, kojega još zovemo Jakov Stariji koji je u prvotnoj jeruzalemskoj Crkvi uživao veliki autoritet, te je za nju, zajedno s Petrom, imao i pastoralnu odgovornost. On i njegov brat Ivan ostavili su oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otišli za Isusom. Dva Zebedejeva sina dobili su potom od Isusa nadimak “Boanerges” - “sinovi groma”, vjerojatno zbog svoje revnosti i naglosti. Nadbiskup je naglasio da je Jakov sudjelovao u važnim trenucima Isusova života, a dva su osobito znakovita: Isusovo preobraženje na brdu Tabor i njegova smrtna borba u Maslinskom vrtu. Drugo je iskustvo za njega predstavljalo priliku da nasluti tko je uistinu Mesija, kojega je židovski narod očekivao kao pobjednika. On nije bio samo okružen čašću i slavom, nego i trpljenjima i slabošću. Jakov je tako postupno sazrijevao u vjeri, otkrivajući Učiteljev istinski mesijanski identitet. Mons. Barišić je naglasio da od svetog Jakova možemo naučiti kako spremno prihvatiti Gospodinov poziv pa i kad od nas traži da napustimo “lađu” svojih ljudskih sigurnosti; kako ga nasljedovati putovima što nam ih on pokazuje, ne obazirući se na naše iluzorne preuzetnosti, kako svjedočeći položiti svoj život za Isusa.

Fotogalerija: Branka Murat

Budući da se ujedno slavio i 1. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba nadbiskup je u nastavku propovijedi govorio o vrednotama i vrijednostima koje su nam oni ostavili u naslijeđe unatoč svim poteškoćama i nevoljama kroz koje su prolazili. U tom je svjetlu pozvao nazočne da budu pozorni i brižni prema starijima kazavši: „Ono što damo to će nam se vratiti. Potrebni smo njihove mudrosti, molitve i blizine.“ Na kraju mise riječ zahvale uputio je župnik don Vlade Strikić.

Mještani Općine Dicmo u prigodi proslave Dana Općine i blagdana svojih nebeskih zaštitnika svetoga Jakova i svete Ane, priredili su bogat kulturno-umjetnički program. Nakon popodnevnog nedjeljnog misnog slavlja ispred crkve upriličena je Večer folklora i nastup kulturno-umjetničkih društava na školskom igralištu, a od 22 sata uslijedio je koncert Siniše Vuce i gostiju uz poštivanje epidemioloških mjera. I ove godine Općina Dicmo dodijelila je priznanja zaslužnim mještanima: Ivanu Despotoviću, koji je više od 100 puta darovao krv; Stanku Vojkoviću, dugogodišnjem predsjedniku Kluba dragovoljnih davatelja krvi Dicmo te njihovoj sportašici Nini Simić koja je u svibnju na natjecanju osvojila zlatnu medalju u judu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.