Blagdan sv. Luke proslavljen u Baćini

Ispred crkve Sv. Luke evanđelista u Baćini, koja ove godine slavi 400. obljetnicu od prvog spomena, misno slavlje na svečev blagdan u ponedjeljak 18. listopada predvodio je prof. dr. don Ivan Kešina.

Kristova Riječ je radosna riječ, to ističe osobito Luka; Marko to govori jednom, Matej osam puta, dvadeset devet puta pojam radosti sv. Luka spominje u svomu evanđelju. „Isus je naša radost. S kim biti najradosniji ako nećeš s Njim – svojim Bogom, Spasiteljem i Otkupiteljem“, rekao je don Ivan. Lukino evanđelje je socijalno evanđelje, zato što Isus, živeći, govoreći i djelujući, osobito je usmjeren na nejake, slabe, siromašne, prezrene, odbačene, osamljene. Njima On upućuje svoju riječ, njima će i kruh umnažati, ne samo hraniti Riječju Božjom. Pri tomu je don Ivan istaknuo kako je u Hrvatskoj gotovo milijun ljudi na rubu siromaštva.

Treći značajan opis Lukina prikaza Isusa Krista je da je On osoba ljubavi i milosrđa. Mogli bismo navesti cijele litanije osoba koje je On izliječio u duši, u srcu; liječio je i tjelesne boli, ali isto će tako poslije toga reći – „Idi i ne griješi više“. Isus je osoba molitve, to je Lukin opis Isusa Krista, Isusa, koji je preko Pavlovih riječi izliječio samoga liječnika – sv. Luku, Isusa Krista koji je samo milosrđe, ljubav, dobrota, samo praštanje. Sv. Luka dopustio je da ga Isus izliječi, ne tjelesno, nego duhovno, duševno, u srcu, da može biti svjedok. I svjedočio je, ne samo hodajući s Pavlom u Rimu dosta godina. Pavao umire mučeničkom smrću, a Luka nastavlja misionariti, i sam mučeničkom smrću svjedoči Boga u Isusu Kristu, Boga ljubavi.

„Pozvani smo i poslani biti svjedoci, svatko od nas, tamo gdje jest. Što će biti i koliko će opstati sveta katolička vjera, ovisi o nama! Samo poučavanje nije dobro, riječ je živa onda kada život govori, samo onda! Sve zapovijedi, svi zakoni sadržani su u tri riječi – bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje. Zato vas pozivam, molim i zaklinjem po primjeru sv. Luke, i sami bismo morali svojim životom, svojom dobrotom, plemenitošću, biti spremni liječiti, ali da bismo mogli liječiti druge – u duhovnim smislu, moramo sami zavapiti Gospodinu – po zagovoru sv. Luke, njega liječnika, daj da se i ja izliječim od mojih slabosti, mojih grijeha, od mojih nevjera, svatko od nas može nabrajati cijele litanije grijeha koje ima“, rekao je dr. Kešina.

„Lijepa riječ, osmjeh liječi, razgovor liječi, nekad je dovoljan pogled da uljepša dan, zato vas molim i pozivam – malo zajedništva, malo ljudske ljubavi, kršćanske solidarnosti međusobno po primjeru sv. Luke, to je put, nema drugog, a na tom putu neka nam pomogne zagovor Blažene Djevice Marije, Njoj, našoj Kraljici Hrvata uskliknimo – nekad bi trebalo i kriknuti – Marijo, dušo duše Hrvatske, Isusova mati, zvijezdo naših stradanja, ne prestaj nam sjati“, zaključio je homiliju don Ivan.

U koncelebraciji su bili župnik fra Kristijan Perković i don Dražen Radman, župnik Župe Dusina. Slavlje su animirali župni pjevači. Na kraju misnog slavlja župnik fra Kristijan zahvalio je svima koji su pridonijeli obilježavanju ovog jubileja, uz vjeru da će ovdje uskoro biti i rasvjeta, te mogućnost održavanja više vjerskih slavlja i obreda, te kulturnih manifestacija. „Želio bih da ovo mjesto ima posebno značenje, da ne ostaje samo na godišnjem obilježavanju, nego da ima svoj skromni zanos, svoju pohvalu i svoju molitvu, upravo ovom svecu. Sv. Luka bio je liječnik. Poslije mise i blagoslova ulaskom u crkvu i zahvalom ovome svecu prikažite svoje najbliže, svoje najpotrebnije, i izrecite zahvalu što ste mogli danas biti ovdje“, potaknuo je vjernike fra Kristijan.