Proslava Sv. Huberta u Župi Sv. Nikole - Otrić-Struge

U subotu 6. studenoga 2021. lovci Lovačke udruge „Jarebica“ proslavili su dan svoga sveca zaštitnika Sv. Huberta. Inače se spomendan Sv. Huberta slavi 3.studenoga, no ovaj put slavlje je prebačeno na subotu 6. studenoga tako da se vjernici u što većem broju mogu okupiti na slavlje. Ova proslava posebna je po tome što su lovci, na poticaj i podršku prijašnjeg župnika don Domagoja Jelače, odlučili kupiti kip Sv. Huberta te tako častiti lik i djelo ovoga sveca. Kip Sv. Huberta djelo je obitelji Rizvić iz Orubice iz Slavonije.

Svečano euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju župnika don Stanka Kačunića, predvodio je prijašnji župnik župe Sv. Nikole Otrić-Struge don Domagoj Jelača. Don Domagoj se homiliji obratio svome vjernom puku kojem je služio kroz pet godina službe. Važno je istaknuti da je don Domagoj služio u Župi Sv. Nikole Otrić-Struge od 2016.-2021. godine. Posebno se u svojoj homiliji obratio lovcima. U homiliji je istakao da je lovac onaj koji voli prirodu, sav biljni i životinjski svijet, te kao takav prvo nastoji biti čuvar toga Božjeg djela. U vremenu kada se prema stvorenom svijetu čovjek odnosi sa nezahvalnošću i eksploatacijski, lovci trebaju biti oni koji će se prema stvorenom svijetu odnositi sa zahvalnošću Bogu tvorcu svega stvorenoga.  Svojim pjevanjem slavlje je uveličao dječji crkveni zbor "Cantabo Deo". Nakon misnog slavlja upriličen je blagoslov kipa te je izložen na štovanje svima koji traže zagovor ovog sveca. Župnik don Stanko Kačunić u riječima zahvale obratio se don Domagoju pri tome iznoseći zahvalnost u ime svih vjernika na godinama koje je proveo u našoj župi služeći Bogu i narodu.  Zajedničko druženje nakon liturgijskoga slavlja nastavljeno je u zgradi Općine Pojezerje na večeri koju su s puno ljubavi pripravili naši lovci.

Sv. Hubert rođen je u Toulouseu polovicom 7. stoljeća. Bio je plemić, a živio je na dvoru franačkog kralja Teodorika III. Nakon smrti supruge povlači se iz plemićkog života te se strastveno predao lovu. Jednom je u lovu u Ardenima na Veliki petak imao viđenje jelena koji je među rogovima imao raspelo te je čuo poziv na obraćenje. Mijenja svoj život iz temelja, obraća se Bogu, odriče se svih plemićkih prava te uskoro postaje svećenik a potom i biskup. Umire na glasu svetosti 30. svibnja 727. godine. Molimo Gospodina da nam po zagovoru Sv. Huberta udijeli obilje duhovnih darova i milosti, a našim lovcima od srca želimo Božji blagoslov po zagovoru Sv. Huberta i dobru kob.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.