Župa sv. Andrije na splitskom Sućidru proslavila svoga zaštitnika

Župa sv. Andrije na splitskom Sućidru proslavila je svoga zaštitnika sv. Andriju u utorak, 30. Studenoga u crkvi sv. Andrije. Središnje misno slavlje predvodio je dr. fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a u koncelebraciji su bili: župnik don Stipan Šurlin i đakon Ante Vrcić.

Uz prigodne pozdrave okupljenima, dr. Runje je započeo svoju propovijed ističući da je temeljna postavka kršćanskog poziva upravo poziv prve četvorice apostola, koji se dogodio na Genezaretskom jezeru, i njihov odaziv na isti. Istaknuo je da je Isus, na samome početku svog javnog djelovanja, okupio zajednicu, jer bez nje nema nasljedovanja Njegove Riječi. Da bi postigli ono što nam je svima obećano, moramo biti dio zajednice i koristiti darovane talente koji će nas dovesti k obećanju. Upravo tako učinili su Petar i Andrija, iako su za sobom ostavili lađe, sa sobom su ponijeli znanje i vještine te su na taj način, od običnih ribara postali ribari ljudi, jer je Isus, njihovo prethodno stečeno znanje i vještine prenamijenio za obraćenje naroda i navještenje Evanđelja.

U nastavku propovijedi se upitao: „Što se dogodi u svakodnevnom životu kada bacamo mreže? Događa se to da te mreže ponekad puknu, primjerice neki odnos ili slično. I što onda? Treba ih zakrpati, zar ne? Zato Isus poziva i apostole koji te mreže krpaju“. Naglasio je da svatko od nas ima svoju ulogu u Crkvi, a naše se različitosti međusobno nadopunjuju, baš kao što je svaki apostol imao svoj poziv u prvoj zajednici i čije su se različitosti nadopunjavale. To se može potkrijepiti kroz sva četiri Evanđelja, jer sva četiri govore o njihovim različitostima.

Fotogalerija: Župa sv. Andrije

Potom je predvoditelj slavlja istaknuo posebnost Isusovog odnosa prema apostolima izdvajajući ih u odnosu prema mnoštvu koje je susretao tijekom svog djelovanja, a to se očituje u njihovom apostolskom poslanju i darovanim moćima koje su dobili po Duhu Svetom. Gledajući odnos između Andrije i Isusa, fra Domagoj ga opisuje od samoga početka kao jako zrelog, što se potvrđuje Andrijinim prepoznavanjem Isusa kao Mesije. Svoju propovijed zaključio je riječima da smo svi mi, kroz Andrijin primjer, pozvani nasljedovati i živjeti vjeru u Isusa Krista.

Na završetku mise župnik don Stipan Šurlin, čestitao je blagdan sv. Andrije svim župljanima. Zahvalio svećenicima koji su velikodušno prihvatili sudjelovanje u pripravi i slavlju nebeskog zaštitnika župe, te pozvao da iskoristimo povlasticu, zagovor apostola i učenika Gospodinova, koju nam je Otac nebeski udijelio.

Svečanom misnom slavlju prethodila je trodnevica koju su predvodili: don Ivo Bezina, don Franjo-Frankopan Velić i don Jure Lovrinčević. Na sam blagdan misna slavlja su još predvodili: župnik don Stipan Šurlin i don Slavko Volarević.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U najvećem marijanskom svetištu u južnoj Hrvatskoj - Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, u koje ovih dana automobilima ...
Župa sv. Lovre proslavila je u srijedu svetkovinu svog nebeskog zaštitnika, naslovnika katedrale.
Svetkovina sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, svečano je proslavljena u ponedjeljak 8. kolovoza u crkvi ...
Misom zornicom koju je 6. kolovoza predvodio župnik fra Antonio Mravak počela je devetnica Velikoj Gospi u Svetištu ...
U župi Gospe od Milosrđa na splitskom Žnjanu proslavljen je blagdan Gospe od Žnjana i Dan pobjede, domovinske ...
Don Anđelko Kaćunko predslavio je središnju misu na blagdan Gospe Snježne u Vidu kod Metkovića u petak 5. kolovoza u ...
Već se tradicionalno na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja u Lovreću slavi zavjetni blagdan ...
U organizaciji udruge ‘Klape Gospi Sinjskoj’, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana ...